Bente (30) en haar man ruziën over de achternaam van hun toekomstige kind: ‘Ik draag het toch?’
Na jaren twijfelen zijn Bente en haar man erachter dat ze toch graag een kind willen. Bente is onlangs gestopt met de pil en sindsdien praat het stel open over het toekomstige ouderschap. Nu zorgt één ding echter al voor een pittige discussie: de achternaam van hun toekomstige baby.
“Lange tijd twijfelden Erik en ik of we wel ouders wilden worden. We genoten van onze vrijheid en werkten allebei hard aan onze carrière. Toch begon het bij mij een half jaar geleden te kriebelen. Steeds meer van mijn vriendinnen kregen kinderen en opeens kreeg ik heel warme gevoelens bij het idee van een kind van mij en Erik. Toen ik mijn babywens een paar maanden geleden met Erik deelde, bleek hij er hetzelfde in te staan.”
Op één lijn
“Ik ben onlangs gestopt met de pil en wil mijn lichaam eerst een half jaar de tijd geven om te ‘ontpillen’, voordat we proberen zwanger te worden. Sindsdien praten Erik en ik veel over het soort ouder dat we willen zijn. We liggen heel erg op een lijn – we willen allebei een dag in de week minder gaan werken en Erik toont begrip voor mijn wens om geen borstvoeding te willen geven. Alleen welke achternaam ons kind gaat dragen, blijkt een dingetje te zijn.
Toen we trouwden hebben Erik en ik besloten om allebei onze eigen achternaam aan te houden. Ik wilde mijn eigen naam graag houden en hoewel Erik dat jammer vond, had hij er begrip voor. Hij blijkt echter minder begripvol te zijn in het gesprek over de achternaam voor ons toekomstige kind.”
Een achternaam kiezen
“Erik wil heel graag dat onze zoon of dochter zijn achternaam krijgt. Ik vind het behoorlijk achterhaald dat kinderen vrijwel standaard de naam van hun vader krijgen en ik zou graag willen dat ons kind mijn achternaam krijgt. Iets wat continu tot een discussie leidt.
‘Een kind hoort de achternaam van de vader te krijgen’, beargumenteert Erik wanneer we de achternaam bespreken. ‘Zo ging dat vroeger ook’. Voor mij is dat geen goede reden. Ja, de man was vroeger het hoofd van het gezin, maar die vlieger gaat nu niet meer op. Ik werk net zoveel als mijn man en ik vind dat ik net zoveel recht heb om mijn achternaam over te dragen aan ons kind. Misschien nog wel meer dan hij. Ik ben immers degene die de zwangerschap moet voldragen en die veel lichamelijke ongemakken moet doorstaan. Dat zal ik met liefde doen voor ons kind, maar ik zou daarom graag willen dat hij of zij mijn achternaam krijgt.”
Ruzie
“Onlangs kwam het onderwerp weer ter sprake. Dit keer liepen de gemoederen vrij hoog op. Erik verhief zelfs zijn stem, iets wat ik van hem helemaal niet gewend ben. Volgens hem moet ik mijn ‘feministische ideologie’ loslaten en accepteren dat het nu eenmaal gebruikelijk is om de achternaam van de vader over te dragen aan het kind. Hij had geen zin om later op het schoolplein aan andere ouders en leerkrachten uit te moeten leggen dat zijn kind niet dezelfde achternaam heeft als hij.
Eriks felheid maakte mij boos. Waarom heb ik als vrouw minder het recht om mijn achternaam over te dragen aan ons kind? Ik kon niet anders dan mijn eerdere argumenten herhalen: ik ga het kind dragen en we zijn sámen het hoofd van het gezin. Het hielp alleen niet om Erik te overtuigen.”
Compromis sluiten
“Ik kan me heus wel voorstellen dat dit onderwerp voor Erik lastig is. In Nederland krijgen de meeste kinderen nog de achternaam van de vader en ik snap dat het als man misschien moeilijk is om van deze standaard af te wijken.
Ik probeerde daarom tot een compromis te komen. Kinderen in Nederland kunnen immers de achternamen van beide ouders krijgen. Dus waar deden we zo moeilijk over? Toen ik het idee aan Erik voorlegde, voelde hij er wel wat voor. Ik dacht daarom dat we tot een oplossing waren gekomen, maar helaas. We staan inmiddels voor een volgend dilemma: wiens achternaam komt eerst?”
Er zijn ondertussen meerdere onderzoeken geweest naar de naam van een kind en de invloed daarvan op de rest van zijn leven. Om je ervan te weerhouden een naam te kiezen die later geassocieerd blijkt te worden met weinig succes, is er deze lijst.
Zo vaak hebben ouders spijt van de naam die ze voor hun kind hebben gekozen