Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 9 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Ben je onregelmatig ongesteld? 10x mogelijke oorzaken

Loop je daar te shinen in je lichte spijkerbroek, stroomt er plots een warme vloed richting je onderbroek… Yikes! Vrouwen die onregelmatig ongesteld zijn, kunnen er flink de pest in hebben. Maar wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen?

Overal lees en hoor je het; een menstruatiecyclus duurt zo’n 28 dagen. Veel vrouwen kunnen de klok erop gelijk zetten en weten precies wanneer ze weer aan de beurt zijn. Maar kans is er dat dit bij jou helemaal niet het geval is en dat je keer op keer wordt overvallen door je menstruatie. Maar wat is nou de reden dat jij onregelmatig ongesteld bent?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een onregelmatige menstruatie, maar in veel gevallen wordt er nooit een duidelijke aanleiding gevonden. Hier zetten we de mogelijke redenen even voor je op een rij. Wellicht dat je er wat aan hebt.

Menstruatie

Elke maand bouwt je baarmoeder extra slijmvlies op, zodat er na de eisprong een bevrucht eicelletje zich kan innestelen en kan uitgroeien tot een zwangerschap. Maar wanneer er geen bevruchting plaatsvindt zal je lichaam het eitje en overtollige baarmoederslijmvlies afstoten en word je ongesteld.

Je lichaam heeft dit zo geregeld dat dit elke 21 tot 35 dagen gebeurt. Het afstoten van het slijmvlies – het ongesteld zijn – duurt meestal ergens tussen de twee en acht dagen.

https://www.famme.nl/dit-zegt-je-menstruatie-over-jouw-vruchtbaarheid/

Onregelmatig ongesteld

Wanneer je onregelmatig ongesteld bent wijkt je cyclus af van de bovengenoemde ‘normale’ periode. Het kan zijn dat je minder dan een keer per maand ongesteld wordt of zelfs vaker. Het komt er dus op neer dat het niet duidelijk is wanneer je ongesteld wordt of wanneer het weer stopt.

Oorzaken onregelmatige cyclus

Wat er gebeurt bij een onregelmatige cyclus is dat de eisprong op onregelmatige momenten plaatsvindt. In de meeste gevallen heeft dit te maken met hormoonschommelingen, zoals bij de overgang of in de puberteit wanneer je voor het eerst ongesteld wordt. In die gevallen gaat het vanzelf weer voorbij en hoef je je geen zorgen te maken.

Maar wat nou als dit middenin je vruchtbare leven gebeurt? Volgens huisarts Jacqueline Hordijk bij Radar kan dit in de meeste gevallen ook komen door normale hormonale schommelingen. Ook in die gevallen gaat het vanzelf weer voorbij. Maar als je onregelmatig ongesteld bent kan ook een van de volgende gevallen de oorzaak zijn.

https://www.famme.nl/aankomende-menstruatie-of-zwanger-zo-herken-je-het-verschil/

1. Pil

Ondanks dat de pil in de meeste gevallen juist zorgt voor een regelmatige cyclus, kan het ook zo zijn dat jouw lijf hier anders op reageert en juist onregelmatig ongesteld wordt. In dit geval kun je de een andere pil proberen of een andere vorm van anticonceptie.

2. (Hormoon) spiraal

Bij een spiraal kan het zo zijn dat je menstruatie helemaal uitblijft, of onregelmatig wordt.

3. Stress

Stress is de boosdoener van vele kwaaltjes, maar kan dus ook zorgen voor een onregelmatige cyclus. Uiteraard zal een beetje ‘gezonde’ stress niet zoveel doen, maar wanneer je langdurig onder grote stress staat, kan dit uitwerking hebben op je menstruatie.

4. Medicijnen

Slik je medicijnen? Check dan even de bijsluiter of deze ook effect kunnen hebben op je cyclus.

5. PCOS

PCOS is een aandoening bij vrouwen waarbij er onder andere cystes ontstaan op de eierstokken en er minder tot geen eisprong plaatsvindt. Meer informatie over PCOS vind je in dit artikel.

6. SOA

SOA’s alsChlamydia kan bijvoorbeeld zorgen voor een ontsteking aan de baarmoedermond. Dit kan ook zorgen voor een onregelmatige menstruatie.

7. Poliep

Een poliep wordt ook wel een slijmvliesbobbeltje genoemd en kan in de baarmoedermond of baarmoederholte zitten. Deze kan je zien middels een echo en is meestal goedaardig.

8. Afwijkende cellen

Dit is zelden het geval, maar kan get voorstadium zijn van baarmoederhalskanker. Het is hiervoor ook belangrijk om elke vijf jaar een uitstrijkje te laten doen.

9. Zwanger

Blijft je menstruatie uit? Dan kan het zijn dat je zwanger bent.

10. Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft vinden er ook enorm veel hormonale schommelingen plaats in je lijf. Hierdoor kan het zijn dat je niet- of onregelmatig ongesteld bent. Overigens betekent dit niet dat je in die periode niet vruchtbaar bent.

Probeer je zwanger te worden? Dit is waarom de tweede helft van je menstruatiecyclus belangrijk is

Wanneer ga je naar de dokter met onregelmatige menstruatie?

Zoals we in het begin al stelden is een onregelmatige cyclus in de meeste gevallen te wijten aan normale hormoonschommelingen. Toch kan het zijn dat een van de hierboven genoemde oorzaken de reden is. Signalen waarmee je beter toch naar de huisarts kunt gaan zijn deze:

  • Je bent langer dan zeven dagen achter elkaar ongesteld
  • Je hebt hevig bloedverlies (meer dan 8 volle maandverbanden of tampons per dag)
  • Je bent vaker dan één keer per maand ongesteld
  • Je menstruatie blijft drie maanden of langer uit
  • Het aantal dagen van je normale cyclus verandert
  • Als je denkt dat je zwanger bent.

Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme