Wat gebeurt er met je bekken tijdens en na je zwangerschap en bevalling?
Als je zwanger bent horen kwaaltjes er helaas bij. Zo hoor je ook vaak de bekkenbodem voorbijkomen. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je bekkenbodem als je zwanger bent?
Bekkenbodem en zwangerschap
Als je zwanger bent zorgt dit voor een grote belasting op je bekken: de twee bekkenhelften, het heiligbeen en stuitje, en de bekkenbodem. Je bekkenbodem bestaat uit een grote spier die je organen netjes op hun plek houdt.
Je zal je tijdens je zwangerschap bewuster zijn van je bekken, omdat hier een flinke druk op uitgeoefend wordt. Dit gebeurt er allemaal met je bekken als je zwanger bent en tijdens en na je bevalling.
1. Grote druk op je bekkenbodem tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap groeit je baby en dus je baarmoeder, wat zorgt voor extra druk op je bekken en bekkenbodem. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat je bindweefsel slapper wordt, dit is namelijk nodig ter voorbereiding op je bevalling. Je zal merken dat er meer druk op je bekkenbodem ligt doordat je vaker moet plassen, je misschien wat urine verliest als je plotseling moet lachen of niezen en misschien voel je zwaarte als je opstaat.
2. Pijn aan je bekken
Bekkenpijn kan je krijgen als je zwanger bent, maar dit hoeft zeker niet! Bij sommige vrouwen gaat hun bekken pijn doen doordat deze soepeler wordt tijdens de zwangerschap. Ook je houding verandert door een groeiende buik en met deze combinatie kan je pijn krijgen bij bewegen. Vooral bij vermoeidheid wordt dit verergerd, neem dan ook voldoende rust (ga even liggen, dit geeft de minste belasting aan je bekken) als je pijn voelt. Trek bij ernstige of veel pijn aan de bel bij je verloskundige.
3. Je bekken tijdens het bevallen
Tijdens je bevalling komt er nog veel meer druk op je bekken en bekkenbodem, want je baby moet hier doorheen om geboren te kunnen worden. Je bekkenbodem wordt dan ook flink opgerekt en er kunnen zelfs kleine scheurtjes in de spier ontstaan. Je kan je dus wel voorstellen dat je na je bevalling tijd nodig hebt om te herstellen. Doe het rustig aan en ga niet meteen sporten, lang wandelen, tillen of grote huishoudelijke taken verrichten.
4. Je bekkenbodem na je bevalling
De kraamweek en kraamverzorgster zijn er niet voor niets: voor je bekkenbodem is het superbelangrijk dat je deze week veel rust neemt. En ook daarna heeft je bekken de tijd nodig om rustig te herstellen en dit kan wel negen maanden duren. Aangeraden wordt om in ieder geval de eerste zes weken na je bevalling elke dag een uurtje te gaan liggen om je bekkenbodem te ontlasten, om maximaal drie keer per dag de trap op en neer te lopen, om niet meer dan vijf kilo te tillen (dus niet zwaarder dan je baby) en om zware huishoudelijke taken uit te besteden. Op die manier loop je het minste risico om later in je leven weer last te krijgen van je bekken.
Lees ook:
- Alles over uitscheuren (en vooral hoe je dit kan voorkomen) tijdens je bevalling
- Diastase: wat is dit gat tussen je buikspieren en verdwijnt het ooit weer?