Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 6 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Zit je weer met je neus op een beeldscherm gedrukt? Dit doet dat met de band tussen jou en je kind

Toen ze haar dochter van 1,5 op de bank zag zitten met de lila strap om haar nek, lachend naar het mobieltje dat ze in haar kleine handjes hield, was de maat vol voor redacteur Laurien. Die telefoon moest weg. Nou, niet helemaal weg weg natuurlijk, maar in ieder geval weg als ze met haar kinderen is.

Het was net alsof ik in de spiegel keek toen ik mijn dochter daar zo zag zitten. Enorm confronterend. En meteen een goede reminder om dat ding vaker weg te leggen op het moment dat ik met mijn kinderen ben. Zij verdienen die aandacht van mij, niet al die onbekende accounts op dat scherm.

Wat doet een beeldscherm met de band met je kind?

Kijk je om je heen, in de speeltuin of op het schoolplein bijvoorbeeld, dan is het een standaard beeld: ouders die met hun neus op een beeldscherm gedrukt zitten te wachten tot hun kids uitgespeeld zijn. Ook ik maak me hier dus wel eens schuldig aan. Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf ouders tijd besteedt aan de smartphone die ze eigenlijk aan hun kind zouden moeten besteden. Niet nodig en eigenlijk heel slecht, want je raakt op die manier het contact met je kind kwijt. En laat dat nou net de basis van de opvoeding zijn, vertelt ook opvoedcoach Sophia van @kleinegrotemensen op haar Instagram-pagina (gecheckt toen ik zonder kinderen was hoor!).

Ook zij zag het tijdens haar vakantie vaak: ouders op schermpjes terwijl de kinderen zichzelf vermaakten. Ze maakt zich zorgen hierom en dat snap ik wel. Denk je maar eens in dat je met iemand praat en diegene kijkt alleen maar naar een telefoon. Af en toe krijg je een korte reactie, maar een echte verbinding voel je niet. Uiteindelijk heb je het gevoel dat je niet gehoord wordt en trek je jezelf maar terug. Of je gaat juist wat harder praten of iemand de hele tijd aantikken, voor aandacht.

beeldscherm moeder kind
Bron: Pexels

Ben je fysiek of emotioneel beschikbaar?

“Fysiek beschikbaar zijn is iets heel anders dan emotioneel beschikbaar zijn”, zo vertelt Sophia verder. En zo is het ook. Je kan wel net doen alsof je hoort wat je kind vertelt of zeggen dat je kijkt, maar ondertussen werp je alsnog weer een blik op het schermpje voor je: kinderen voelen dit echt wel aan. Dat kan resulteren in een kind dat ‘vervelend’ gedrag gaat vertonen, omdat het die diepe verbinding met jou mist. Of je kind wordt juist heel stil en zoekt zelf het contact niet meer op, omdat je toch niet echt aanwezig bent als het wat aan je vertelt.

Nu denk je misschien (net als ik): ik kijk vaak maar heel even op m’n beeldscherm. Maar we weten allemaal dat ‘even kijken’ vaak veel langer duurt dan je eigenlijk wilde. Je wordt opgeslokt door nog een appje, je Insta-feed en misschien wel door TikTok. Op de langere termijn geven we hiermee een heel verkeerd beeld af aan onze kinderen. Ze gaan dit namelijk na doen als ze zelf een mobiel hebben, want ‘papa en mama zitten ook de hele dag op hun telefoon’ en dat wil je voorkomen.

A kind reminder: leg die telefoon wat vaker weg

Dus, ten slotte, een reminder om die telefoon wat vaker weg te leggen als je met je kinderen bent. Zet ‘m op stil en leg ‘m het liefst ergens waar je er niet makkelijk bij kan. In de gang, op een hoge kast of op een andere plek waar je niet vaak komt. En schenk al die aandacht die je ‘over’ hebt aan je kinderen om weer even echt te verbinden met ze.

https://www.famme.nl/lang-naar-een-beeldscherm-kijken-schadelijk-voor-kinderen-daar-is-nieuw-onderzoek-naar-gedaan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme