Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 1 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom dit bedtijd schema vier jaar later nog steeds viral gaat

We nemen je even een paar jaar terug in de tijd, het jaar 2015 om precies te zijn. Facebook was al uitgevonden en een lerares deelde op een willekeurige dag een foto die volledig viral ging. Waarom? Het was een schema met daarin de ideale bedtijden voor elke leeftijd. Waarom -ie viral ging? Ouders waren het er totaal niet mee eens.

Kinderen op tijd naar bed krijgen is een strijd die je niet altijd wint. Je krijgt vaker een spruitje naar binnen, dan dat je kind zonder zeuren of rondvliegende tandenborstels naar bed gaat. En dit hele proces (of moeten we zeggen marteling) ook nog eens voor een bepaalde bedtijd gedaan krijgen na een drukke dag? Juistem, zeg maar dag tegen je avondje rust. Nee, bedtijd is een onderwerp dat elke ouder toch wel bezighoudt.

Bedtijd

Je vraagt je dan misschien ook weleens af hoe andere ouders dat toch doen. Hoewel de waarheid is dat elke ouder eigenlijk ook ‘maar wat doet’, zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar wat nu de ideale bedtijd is voor kinderen. Maar de wetenschap is er nog altijd niet unaniem over uit. Dus, daar heb je ook niet veel aan.

Stacy Karlsen, een lerares van de Wilson Elementary, scrolde nietsvermoedend langs onderstaand schema en dacht dat de ouders van haar schoolkinderen het schema net zo handig vonden als zij. Ook al heeft ze het schema niet zelf gemaakt, ze wilde hem toch graag delen. Nou, dat heeft ze geweten. Niet alleen Facebook maar elke ouder met een internetverbinding ging los.

Kijk en oordeel zelf.

Onrealistisch

Waarom ouders hier nou over vielen? Het schema is – zoals je misschien wel opvalt – op z’n zachts gezegd behoorlijk onrealistisch te noemen volgens de reacties. Zo zou een 5-jarige die om 6:00 ‘s ochtends op moet al om kwart voor 7 op bed moeten liggen. Iedere werkende ouder voelt hem al: dat is onbegonnen werk. Maar ook als niet thuisblijfouder is het lastig om dit tijdsschema aan te houden, al dan wel niet onmogelijk.

Onderzoekster Stephanie Loomis Pappas legt uit dat het schema is gebaseerd op minuscule beetjes wetenschappelijke informatie. “We weten nog erg weinig over ‘de juiste bedtijd”. vertelt ze. Waar het schema vandaan komt is onduidelijk, maar het is duidelijk ouders, zelfs jaren later, het er nog niet over eens zijn of het nu een handige richtlijn is of niet.

Wat vind jij? Praat erover mee hieronder op het Mamaforum

Meer over slapen en kinderen?

Lees er alles over in ons slaapschema. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme