Barnsteenketting voor je kind: alles wat je erover moet weten
Misschien heb je er weleens van gehoord: een barnsteenketting. Naast het feit dat het een mooi kettinkje is voor je kleine, schijnt het ook een positieve werking hebben op kinderen. Vooral bij pijn van doorkomende tandjes.
Maar wat weten we van een barnsteenketting en de werking? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Wat is een barnsteenketting?
De meeste barnsteenkettingen zijn gemaakt van Baltische barnsteen. Het is eigenlijk geen steen maar versteende hars van naaldbomen. Deze hars is miljoenen jaren (ongeveer 50 miljoen jaar) geleden uit bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen komt oorspronkelijk van de Baltische regio. Er bestaan ook andere vormen van barnsteen uit andere delen van de wereld, maar Baltische barnsteen staat nebeknd om zijn hoge niveaus van barnsteenzuur. Barnsteen is geen steen, het voelt niet koud aan en het is heel licht materiaal.
De helende werking
Spirituele moeders zweren er bij. Een barnsteenketting staat bekend om de positieve werking bij doorkomende tandjes en kiezen. Hoe kan een ketting dan pijnverlichtend zijn? De algemene overtuiging is dat aanraking met de warme huid van het kind ervoor zorgt dat er oliën worden afgegeven die barnsteenzuur bevatten. Dit barnsteenzuur zou zorgen voor een pijnstillend en onstekingremmend effect.
Maar werkt een barnsteenketting dan ook echt?
Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar barnsteenzuur en de effecten ervan, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs of de hoeveelheid barnsteenzuur en hoeveel er wordt vrijgemaakt door het dragen van de ketting, voldoende effect heeft op het lichaam van je kleine. In de homeopatische geneeskunde wordt het al wel als een natuurlijk pijnstillers middel erkend. In de Baltische Staten, maar ook in onder andere Duitsland en Oostenrijk is het dragen van een barnsteenketting bij kinderen die tandjes krijgen de gewoonste zaak van de wereld. In Duitsland liggen de barnsteenkettingen zelfs naast de babyvoeding en luiers in de schappen.
Vanaf wanneer kan je kleine een barnsteenketting dragen
Er wordt gezegd dat baby’s vanaf twee maanden kunnen beginnen met het dragen van een barnsteenketting. Wanneer je jong start met het dragen van een ketting – je hebt ze overigens ook in armbandjes, went de baby aan het dragen van een ketting, zonder hem te bijten of af te trekken. Het is verstandig om de ketting alleen bij je kleine te gebruiken wanneer je in de buurt bent. Je kunt er ook voor kiezen om een armbandje om je kleine zijn enkel te doen. De ‘koord’ van de barnsteenketting is zo ontworpen dat wanneer er veel druk op de ketting komt, hij breekt. Toch waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over de veiligheid van de barnsteenketting. Wanneer een kraal splijt en in de mond van de baby komt, kan het natuurlijk gevaarlijk zijn. De NVWA adviseert de barnsteenketting te gebruiken vanaf dat je kind drie jaar is.
Wat voor barnsteenketting is het beste?
Er zijn verschillende soorten barnsteenkettingen. Er wordt gezegd hoe lichter de hars, hoe meer zuren de barnsteen bevat. Als je een barnsteenketting aan wilt schaffen vanwege de helende werking, is het goed om te testen of het een ketting van echte barnsteen is. Het schijnt dat het goed is wanneer de ketting ruw en ongepolijst is, zodat de oliën gemakkelijk uit de ketting kunnen ontsnappen. Het is niet bewezen dat een bepaalde kleur barnsteenketting minder voordelen biedt, als het dus een echte Baltische barnsteen is, kan het de genoemde voordelen bieden. Er zijn een paar testjes om erachter te komen of de kralen van echte barnsteen zijn. Je kunt bijvoorbeeld de ketting tegen een stuk stof wrijven om te kijken of de stof statisch genoeg is om een papier vast te houden. Hoe statischer, hoe hoger de kans is dat je een ketting van echte Baltische barnsteen hebt.
Waar koop je een barnsteenketting
Er zijn verschillende webshops waar je een barnsteenketting kunt kopen. De prijzen van een barnsteenketting voor je kleine variëren tussen de €9,99 en €19,99.