Is je kind bang voor water? Met deze tips kunnen je watervrees samen overwinnen
De zomer komt eraan, vol lange warme dagen met zon en middagen aan zee of bij het zwembad. Of misschien heb je zelf wel een zwembad in de tuin gezet, omdat jullie dit jaar niet op vakantie gaan? Superleuk voor de kinderen, maar wat als je kind het zwembad niet in durft? Omdat hij watervrees heeft en echt geen plezier beleeft aan spelen in en spetteren met het water?
Overwin samen die watervrees, perfect om in de zomerperiode daarvoor de tijd te nemen, met de volgende tips.
Waar komt watervrees vandaan?
Sommige kinderen lopen zo de zee in en hebben de tijd van hun leven, terwijl andere kinderen niets van water moeten weten en zo ver mogelijk bij de waterlijn vandaan blijven. De oorzaak? Soms is die er gewoonweg niet. Sommige baby’s vinden het al niet fijn om in bad te gaan, sommige kinderen worden op iets latere leeftijd bang voor het water. Het kan zijn dat ze een nare ervaring hebben gehad, of het gevoel hebben per se het water in te moeten van ouders. Of ze vinden gespetter in het gezicht niet fijn. Er zijn veel dingen te bedenken, maar vaak is het lastig te achterhalen. Is je kind oud genoeg om erover te praten? Vraag er dan naar, ga open het gesprek in en laat je kind het woord doen. Accepteer ook de angst en overwin dit samen.
1. Laat je kind het tempo bepalen
Als je merkt dat je kind bang is voor water, push hem dan niet om er toch in te gaan. Laat je kind het tempo bepalen en maak steeds kleine stapjes vooruit. Jullie kunnen beginnen met spelen met bakjes water en zo verder gaan tot spelen in een ondiep bad, het ondiepe water in samen met papa of mama en zwembandjes en uiteindelijk zelf het water in en op zwemles als je kind oud genoeg is.
2. Heb geduld
Angst is niet iets dat zomaar weg gaat, je kind moet het echt overwinnen. Hij moet zelf over de drempel heen stappen en dus ook over eigen grenzen heen gaan. Het is belangrijk dat je hier alle geduld voor hebt, ook als je kind een stapje terug doet in plaats van vooruit. Begeleid hem in het proces en push nooit: dit werkt juist averechts.
3. Speel waterspelletjes
Begin klein en vul op een warme dag wat bakjes of kleine emmers met water in de tuin. Laat je kindje hier lekker mee spelen. Gaat dit goed, dan kan je een klein laagje water in een opblaasbadje doen en daar de emmers en bakjes bij leggen. Als je mini niet het water in gaat, kan je er zelf in gaan zitten en hem vragen om bij je te komen zitten. Laat hem nooit onverwacht los, want dit kan juist de angst weer aanwakkeren. Geef hem al je vertrouwen en zorg ervoor dat hij zich elk moment veilig voelt.
4. In bad of onder de douche
Tijdens het wassen kan je ook veel watervrees wegnemen bij je kindje. Probeer dus ook daar spelletjes te doen, zoals bellenblazen in het water of laat hem water in zijn mond nemen en weer uitspugen. Zo ervaart hij het gevoel van water in zijn gezichtje. Je kan ook hier weer steeds een stapje verder gaan, bijvoorbeeld oortjes onder water en daarna ook neus en ogen. Weer allemaal stap voor stap en in het tempo van je kind.
5. Broertjes en zusjes
Zijn er misschien broertjes en zusjes in de buurt die wel van water houden? Houd je kind met watervrees dan bij ze uit de buurt, zodat zij lekker kunnen spetteren en je mini niet nog banger wordt. En soms helpt zo’n grote broer of zus juist: misschien vindt je kindje het vertrouwen daar en leert hij wennen aan het water met zijn grote broer of zus aan zijn zijde. Geef ze het vertrouwen dan, maar houd je kinderen natuurlijk altijd in de gaten bij het water.
Lees ook: