Stekende of scherpe pijn in je onderbuik? Lees alles over bandenpijn
Het is een welbekend zwangerschapskwaaltje: bandenpijn. Misschien heb je er weleens van gehoord, maar heb je geen idee wat het is en hoe het voelt. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.
Want wat doe je er tegen en hoe kun je het juist vermijden?
Wat is bandenpijn en hoe voelt het?
Naar mate de zwangerschap vordert, gaat je buik, en daarmee ook je baarmoeder, groeien. Door deze groei komt er flink wat spanning te staan op de banden die ervoor zorgen dat de baarmoeder op haar plaats blijft. Deze spanning kan zich uiten in bandenpijn: een scherpe of stekende pijn in je linker of rechteronderbuik, net boven je liezen. Deze pijn kan uitstralen naar je vagina, schaamlippen, onderrug, schaambot of bekken.
Je kan deze pijn extra voelen als je baarmoeder een snelle groei doormaakt en er dus meer druk op de banden komt te staan. Ook als je met je lichaam een plotselinge beweging maakt, denk aan omdraaien in bed, niezen of bukken, dan kan je die pijn voelen, omdat de ene band dan opeens wat meer rekt dan de andere.
Tips tegen bandenpijn
Bandenpijn is niks ernstigs, je banden kunnen een hele hoop hebben en beschadigen niet. Ook voor je baby is het niet gevaarlijk. Toch kan het zeker wel vervelend zijn. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je er tegen kan doen:
Warmte
Warmte zorgt voor ontspanning van de banden, wat zeker voor verlichting kan zorgen. Ga bijvoorbeeld met een warme kruik op de bank of in bed liggen en leg de kruik op de zere plek. Als het goed is trekt de pijn na een tijdje weer weg.
Pak je rust
Het klinkt misschien logisch, maar als jij merkt dat je bandenpijn hebt, is het belangrijk om rustig aan te doen en even proberen te ontspannen. Juist als je vermoeid bent, is het goed om even rustig aan te doen, omdat vermoeidheid de bandenpijn erger kan maken.
Let op je houding
Het is belangrijk om goed te letten op je houding. Als je die stekende pijn voelt, ga dan niet je buik laten hangen, maar span juist je buikspieren aan. Dit zorgt ervoor dat jouw baarmoeder niet nog extra aan de banden gaat trekken.
Zorg voor ondersteuning
Als je echt last hebt van de pijn, dan kun je zorgen voor extra ondersteuning van je onderbuik. Zo is er een speciale buikband of steunbroekje die ervoor zorgt dat je buik wat minder beweegt. Hierdoor worden je banden minder uitgerekt.
Wat je wilt vermijden met bandenpijn
Ook zijn er dingen die bandenpijn juist kunnen versterken, dus probeer de volgende dingen te vermijden:
Plas ophouden
Als jij naar het toilet moet, stel dit vooral niet te lang uit. Door een volle blaas komt er extra druk op je banden te staan, wat kan zorgen voor bandenpijn.
Tillen
Naar mate de zwangerschap vordert, is zwaar tillen sowieso geen goed idee meer, maar dit kan er daarnaast ook nog voor zorgen dat jouw banden extra worden gerekt. Doe het dus niet.
Plotselinge bewegingen
Het is misschien lastig, maar probeer plotselinge en snelle bewegingen, zoals snel opstaan of bukken, wat langzamer uit te voeren. Ook als je moet hoesten of niezen, kan het helpen om juist even je buik te ondersteunen, om minder snel die scherpe pijn te voelen.
Bandenpijn na de bevalling
Als je denkt dat na de bevalling de bandenpijn weer weg is, moeten we je teleurstellen. Er is namelijk een grote kans dat je na de bevalling hier nog steeds last van hebt. Ook dan zorgt de baarmoeder nog voor extra druk op de banden. Dit zal vanzelf weer overgaan, maar het is misschien even vervelend.
Als jullie graag een tweede kindje zouden willen, dan is het goed om te weten dat je dan eerder en meer last van bandenpijn kunt hebben. Je buikspieren verslappen namelijk veel sneller dan bij de eerste zwangerschap en je baarmoeder hangt daardoor nog meer aan je banden. Houd hier dus rekening mee.