Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Bevallen 20 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Geen elektroden, maar Bambi Belt: in dit ziekenhuis worden prematuur baby’s draadloos gemonitord

Het Máxima MC in Veldhoven is als eerste ziekenhuis een proef gestart waarin te vroeg geboren baby’s niet meer door plakelektrodes worden gemonitord, maar door een draadloos bandje: de Bambi Belt.

Hierdoor hoeven pasgeboren baby’s geen elektroden op hun huid te krijgen.

Plakelektrodes

Als een baby te vroeg geboren is, worden er nu plakelektrodes op de kwetsbare huid vastgemaakt. Dit kan voor pijn en stress zorgen bij de baby, maar ook voor de ouders is dit vaak niet een fijne manier. Het is nooit fijn om je pasgbeoren baby, die je op dat moment alleen maar wilt vasthouden, aan allerlei apparatuur te zien liggen.

Bambi Belt

Meerdere ziekenhuizen vinden dat dit niet de beste manier is en zijn daarom al een tijdje aan het experimenteren met een nieuwe manier om een te vroeg geboren baby te monitoren. Het Máxima MC in Veldhoven is als eerste daadwerkelijk de proef gestart om prematuur baby’s te monitoren met een draadloze band: de Bambi Belt.

Voor de proef krijgen vijftig baby’s de Bambi Belt tien dagen om hun middel geplaatst. Door deze band hoeven baby’s de eventuele stress en pijn die eerder erbij kwamen kijken niet te voelen. Zo hoeven er geen elektrodes op de nog kwetsbare huid van een baby worden aangebracht en daarnaast neemt het ook stress bij de ouders weg.

Positieve ontwikkeling

“Deze innovatie betekent voor pasgeborenen meer comfort, geen huidirritatie en geen verstoring van de slaap”, vertelt Heidi van de Mortel, verpleegkundige neonatologie, techniek & innovatie op de website van het Máxima MC. “Baby’s kunnen met de Bambi Belt pijn- en stressvrij bewegen, wat bijdraagt aan een positieve ontwikkeling.”  

Nog een voordeel van de Bambi Belt is dat het een draadloos systeem is, waardoor de pasgeboren baby’s niet meer vastzitten aan apparatuur en slangetjes. Zo kunnen ouders hun baby dichtbij zich houden, ook wel buidelen genoemd, want huid-op-huidcontact is juist zo belangrijk na de bevalling voor de band tussen ouders en kind.

Van de Mortel: “De komende maanden gaan we onderzoeken wat de toegevoegde waarde van de Bambi Belt kan zijn in de zorg. We weten dat de Bambi Belt op een betrouwbare manier hartactiviteit en adempauzes kan meten. Nu gaan we testen hoe dat in de dagelijkse zorg werkt voor zorgverleners en ouders.”

De baby van Jo-Anne was dysmatuur: ‘Telkens dacht ik: leeft ze nog wel?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme