5x wat niemand je vertelt over een badbevalling
Van een bevalling in bad weten we dat het ontspannend en pijnverlichtend kan werken tijdens de weeën. Voor sommige vrouwen klinkt een badbevalling als muziek in de oren, aderen worden er een beetje zenuwachtig van. Dít is wat niemand je vertelt over een badbevalling.
Een aantal verrassende weetjes op een rij over een bevalling in het water.
Bevallen in bad
Baby’s kunnen prima geboren worden in het water. In een speciaal bevalbad, of zelfs in de badkuip thuis, als het water maar de juiste temperatuur heeft. Voor de moeder helpt het bij het opvangen van de weeën en het verminderen van de pijn, en voor een baby zorgt het voor een iets zachtere landing in de wereld buiten de baarmoeder. Je kunt zowel thuis als in het ziekenhuis in een bad bevallen. In Nederland zijn er zo’n achtduizend tot negenduizend badbevallingen per jaar.
Wat niemand je vertelt over een badbevalling
Overweeg je een badbevalling? Dit is wat je waarschijnlijk nog niet erover wist.
De weeën kunnen afnemen
Eenmaal in bad zal je aanzienlijk meer ontspannen tijdens de bevalling. Dat kan echter ook in je nadeel werken: als je dusdanig ontspant, kunnen de weeën afnemen, wat vooral kan gebeuren als je te vroeg in de bevalling in bad gaat. Beter is dus om pas met vijf cm ontsluiting in het bad gaat, iets wat je verloskundige zal aangeven.
Kleinere kans op uitscheuren
Bang om uit te scheuren? Dan kan een bevalling in bad een goede optie zijn. Het perineum wordt door het warme water beter doorbloed en verzacht wat de kans op uitscheuren verkleint.
Het wordt soms best als ‘gedoe’ ervaren
Als je thuis in bad gaat bevallen zal je verloskundige volop helpen met het opzetten, vullen en op temperatuur houden van het bad. Veel vrouwen merken dat wat extra handen goed van pas komen om te helpen. Om de temperatuur van het water in de gaten te houden, wat handdoeken aan te reiken en om achteraf te helpen de boel op te ruimen en droog achter te laten. Een doula die hierbij helpt, of een extra familielid is dus niet overbodig.
De placenta wordt vaak buiten het bad geboren
Alhoewel de placenta ook in bad geboren kan worden (de nageboorte), gebeurt dit meestal buiten het bad. Hiervoor wordt jij omhoog geholpen door je partner of verloskundige met je baby in je armen (waarschijnlijk nog verbonden met de placenta in je baarmoeder, via de navelstreng), afgedroogd en op bed geholpen, waar de placenta geboren kan worden.
Je hoeft je baby niet meteen boven water te halen
Is je baby eenmaal geboren onder water, dan hoef je hem of haar niet gelijk boven water te halen. Je mag gerust nog tot dertig seconden bewonderen hoe je baby zich langzaam uitstrekt onder water. Je baby krijgt nog volop zuurstof via de navelstreng, en de ademprikkel wordt nog even uitgesteld door het warme water, waardoor je baby geen water zal inademen.
Dit zijn vijf dingen die je nog niet wist over de thuisbevalling.
https://www.famme.nl/voordelen-bevallen-in-bevalbad/