Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 2 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Een badbevalling: dit zijn de voordelen

Vooral op social media lijkt de badbevalling steeds populairder te worden en dat is niet zo gek: het warme water van het bad helpt je te ontspannen en dat zorgt weer voor een voorspoedige bevalling. En zo heeft de badbevalling nog veel meer voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Het ziet er altijd prachtig en heel zen uit, zo’n badbevalling, maar is dat het ook? Hoogleraar Verloskunde Corine Verhoeven vindt van wel: “De rust tijdens een badbevalling vind ik altijd heel bijzonder. Baby’s worden meestal rustig geboren”.

De badbevalling

Met een badbevalling vindt de geboorte van je baby dus plaats in warm water in een bad. Dit kan je eigen bad zijn als je badkamer daar geschikt voor is, maar vaker is het een speciaal bevalbad. Dat is een opblaasbaar bad dat je huurt, gebruikt en vervolgens weer terug stuurt. Je krijgt het bad een aantal weken voor je bevalling thuis en wanneer het moment daar is, zet je (partner) het op.

Met een pomp staat het bad in no time en vervolgens gaat er een speciale hoes om die je na de bevalling weg kan gooien. Zo blijft het bad altijd schoon. Dan gaat er warm water in, gewoon via een slang aan de kraan. Een bevalbad heeft vaak een bankje en een grote rand waarop je kan leunen.

Ook in het ziekenhuis of een geboortecentrum kun je (meestal) in een bad bevallen. Deze wens kun je van tevoren aangeven. Zelfs als je medisch bent, kun je in veel gevallen in bad bevallen. Bespreek dit altijd even met je verloskundige. “Uit onderzoek blijkt dat bevallen in bad even veilig is als ieder andere bevalling. Moeders en baby’s krijgen niet vaker problemen”, aldus Verhoeven.

Voordelen van een badbevalling

Dat de badbevalling erg populair is, kan te wijten zijn aan de voordelen van deze manier van bevallen. Dat zijn er namelijk nogal wat.

Minder kans op uitscheuren

Het warme water zorgt voor een goede doorbloeding waardoor je huid makkelijker mee rekt. Met een badbevalling scheuren vrouwen dan ook minder vaak uit en ook een knip is minder vaak nodig.

Natuurlijke pijnverlichting bij een badbevalling

Het warme badwater is een natuurlijke pijnstiller. Weeën voelen minder intens aan in het warme water en zijn daardoor makkelijker op te vangen. Ook ontspannen lukt hierdoor beter, wat weer bevordelijk is voor een voorspoedige bevalling. Verhoeven: “In warm water maakt je lichaam endorfines aan. Dit zijn hormonen die als een soort natuurlijke pijnstiller werken. In warm water kan je vaak ook beter ontspannen waardoor je de weeën beter kan verdragen.”

Zwaartekracht en gewichtsloosheid

“Nog een voordeel is dat je gewichtsloos bent in het water. Daardoor kun je je vrij bewegen en gemakkelijk een houding aannemen die jij fijn vindt. Dit zorgt voor meer ruimte in je bekken waardoor je baby goed kan indalen. Ook helpt de zwaartekracht bij een betere ontsluiting.”

Voordelen voor de baby

Ook noemt Verhoeven voordelen voor je baby bij een badbevalling. Namelijk een rustige geboorte met een zachte overgang, doordat geluiden en licht in het water nog gedempt worden. Baby’s huilen na een badbevalling daardoor minder en kort, soms zelf helemaal niet. “Ze liggen daarna vaak opvallend rustig bij de moeder op de borst.”

Partner heeft ook een rol bij een badbevalling

Bij een badbevalling kan je partner gemakkelijk naast je komen zitten of zelfs erbij komen zitten in bad. Zo kan hij of zij je goed ondersteunen tijdens de geboorte van jullie baby.

Wanneer ga je het bad in?

Het warme water laat je ontspannen, dus stap niet te snel tijdens je weeën het bad in. Dat kan ervoor zorgen dat je weeën afzwakken. Het beste moment is als je weeën krachtig zijn en elkaar opvolgen. Het warme water helpt je dan op het juiste moment te ontspannen.

Heeft een bevalbad ook nadelen?

Echte nadelen heeft een bevalbad niet. Wat wel voor teleurstelling kan zorgen is dat je soms het bad uit moet, bij een onverwachte situatie of wanneer je baby extra in de gaten gehouden moet worden bijvoorbeeld.

Ervaring van een badbevalling

Laurien (40), moeder van drie, beviel de laatste keer in bad. “Het was een magische ervaring. Door het warme water en de bubbel die zo’n bad je geeft, kon ik me helemaal afsluiten van mijn omgeving. Daardoor voelde ik mijn lichaam perfect aan en ging mijn bevalling van de derde heel voorspoedig. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn lichaam in beweging kwam en ging ik verzitten. Toen waren er twee persweeën waarbij mijn lichaam het overnam en ik alleen maar hoefde door te ademen. Mijn dochtertje pakte ik zelf aan. Het is een heel fijne en krachtige manier van bevallen.”

Wil je op een andere manier bevallen dan op je rug? Lees dan ook onze artikelen over staand bevallen, bevallen op een baarkruk en via de all fours bevallingshouding. Lees hier alles over bevallingshoudingen.

Lees ook andere persoonlijke verhalen over badbevallingen zoals deze van Michelle en deze van Rachelle.

Wil je graag thuis bevallen? Dit moet je weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme