Lise Steegmans
Lise Steegmans Kinderen 23 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom babyzweet (waarschijnlijk) niks is om je zorgen over te maken

Wanneer je net bent bevallen, ben je ongetwijfeld opgelucht dat die zweetuitbraken nadat je drie meter naar de wc hebt gelopen eindelijk voorbij zijn. Niet raar dus dat je je afvraagt waarom je baby in vredesnaam dan last heeft van babyzweet.

Babyzweet, hoe komt dat?

Dat kleine lichaampje is tot de meest ongelooflijke dingen in staat, maar het minder goede nieuws is dat 90% van die dingen nogal onsmakelijk zijn. Als je een zomerkind hebt, is de airco deze maanden dan ook je beste vriend. Een zwetende baby is een compleet normaal fenomeen. Het zorgt ervoor dat het lichaam op temperatuur blijft. Wanneer we het warm hebben en zweten, verdampt het vocht van het zweet wat ervoor zorgt dat je afkoelt. Bij baby’s werkt dat precies hetzelfde.

In ontwikkeling

Sterker nog: baby’s zweten gemiddeld meer dan volwassenen. Dat komt doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Daardoor kunnen ze hun temperatuur nog niet zo goed reguleren als volwassenen. Bovendien is een baby vaker in diepe slaap en dan ook nog gedurende de dag – het moment waarop je het meest zweet. Niks aan het handje bij babyzweet dus.

Temperatuursverhoging

Als je baby ook veel zweet als het niet in diepe slaap is of het toch niet helemaal oké voelt, is het verstandig om te controleren of je kind niet oververhit is. Check of je baby een temperatuursverhoging heeft. Als dat is zo, kun je hem afkoelen in een lauw badje of door een koel washandje op het voorhoofd te leggen. Bel meteen een arts als een baby jonger dan drie maanden een temperatuur hoger dan 38 graden heeft.

Dun katoen

De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen de 20 en 22 graden. Geen airco thuis? Zorg er dan voor dat de slaapkamer overdag zo donker mogelijk is. Wees in de zomer ook alert dat je je baby niet in teveel doeken wikkelt om oververhitting te voorkomen. Ruil dikke stoffen in voor dun katoen. Denk je dat je kind nog steeds te warm is? Ga dan alleen voor een rompertje of lichte pyjama en laat het slaapzakje achterwege tijdens zwoele nachten.

Arts

Het is dus echt niet nodig om je zorgen te maken over babyzweet – vooral niet als dit alleen gebeurt tijdens het slapen. Zweet je baby ook tijdens voedingsmomenten of in een koele kamer? Dan kan er meer aan de hand zijn. Schroom in dat geval vooral niet om in dat geval een arts te raadplegen, better safe than sorry.

Baby’s krijgen koorts door doorkomende tandjes: de grootste mythes op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme