De babyuitzet van Daniëlle: ‘Bij een tweeling doe je iedere aankoop keer twee’
Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt Danielle, moeder van een tweeling, over haar babyuitzet.
De babyuitzet van Daniëlle
Hoe hebben jullie het aangepakt, met de babyuitzet?
“Mijn zus heeft een zoontje die twee jaar ouder is dan onze kinderen. Ik had heel sterk het gevoel dat ik ook een zoontje zou krijgen. Ik zei tegen haar dat ze alle spullen wel kon bewaren. Na de echo bleek ineens dat het twee meisjes zouden worden. Alles wat we niet hadden verwacht”, lacht Daniëlle.
“Ik was bezig met een studie en we hadden net een koophuis gekocht, toen ik ontdekte dat ik in verwachting was. We hadden al hoge kosten van een verhuizing, verbouwing, notariskosten en die studie. We hadden rekening gehouden met eventueel één kindje, maar twee kindjes hadden wij nooit voorspeld. We hebben besloten dat we kwalitatief goede spullen wilden aan te schaffen, maar dat mocht ook tweedehands zijn. De kinderwagen hebben we via Marktplaats gekocht, maar die hebben we alsnog echt uitgekozen op het model. De wagen moest voor ons lekker sturen en goed wendbaar zijn.”
Welke spullen heb je nog meer tweedehands gescoord?
“We zijn voor een Bugaboo Donkey wagen gegaan, speciaal voor een tweeling. Nieuw zou die – met alle accessoires erbij – zeker 2500 euro hebben gekost. Wij hebben die voor 850 euro gekocht. Vorig jaar heb ik hem weer verkocht voor 650 euro. Veel spullen van de spullen hebben we inmiddels – nu de kinderen 2 jaar zijn – weer doorverkocht. We hadden ook een mooie hangwieg. Die heb ik voor 300 euro gekocht en voor 250 euro doorverkocht. Met de box eigenlijk hetzelfde verhaal: die heb ik voor 50 euro gekocht en ook weer voor 50 euro verkocht. Veel dingen hebben uiteindelijk dus (bijna) niets gekocht.”
Hebben jullie ook spullen gekregen of geleend?
“Ja, we hebben een redelijk groot netwerk. We hebben draagdoeken hebben we gekregen van mijn schoonouders. We hadden flink wat geld en cadeaubonnen gekregen. Daar heb ik een baby gym van Lovery van gekocht. Die was behoorlijk aan de prijs. Van kraamgeld wilde ik dat wel kopen, maar als ik dat zelf had moeten kopen, dan had ik dat niet zo snel gedaan.”
“De Stokke set – van die ligkuipjes – hebben we gekregen. Veel speelgoed hebben we ook gekregen en mijn zus heeft een hoop spullen doorgegeven. Naast materiële spullen, kregen we ook hulp. Op een bepaald punt was ik zo dik van de tweeling, dat ik bijna niet meer kon bewegen. Mijn tante is toen bijvoorbeeld een dagje komen schoonmaken, wat heel fijn was. Maar mentaal wilde ik het liefst natuurlijk alles zelf doen. ”
Wat zijn jullie totale kosten geweest, voor de babyuitzet van jullie tweeling?
“In eerste instantie zo’n 2500 euro. Je zit al gauw aan zo’n bedrag met een kinderwagen, de babykamer, zwangerschapskleren en een kolfapparaat. Daarnaast heb je de kleinere uitgaven, zoals flesjes en kleertjes. Die kleine uitgaven voel je niet direct, maar bij elkaar opgeteld tikt dat wel aan. Zeker als je alles keer twee moet aanschaffen. We hadden bijvoorbeeld een kinderwagenwiegje. Daar moet dan een lakentje en een molton in: al dat beddengoed moet je ook keer twee aanschaffen.”
“We hebben het geluk dat onze kinderen allebei een andere maat hebben. Eén dochter heeft de bouw van mijn man, de andere dochter heeft mijn bouw. Daardoor kunnen we nu kleren doorgeven en schoenen hoef ik maar één keer te kopen. Daardoor hoef ik niet meer álles dubbel te kopen.”
Wat is het duurste item van jullie babyuitzet?
“Dat is toch de kinderwagen geweest. Maar achteraf heb ik die dus weer voor een goede prijs kunnen verkopen. We hebben – ook van kraamgeld – een speelkleed gekocht van 150 euro. Maar dat was echt een heel mooi kleed, waar je ook een tentje van kunt maken. Daar hebben de kinderen tot na één jaar mee gespeeld. Dat hebben we bijna elke dag een jaar lang gebruikt.”
Heb je ook ergens op bezuinigd?
“Speentjes, beddengoed en kleertjes hebben we nieuw aangeschaft, vooral vanuit hygiënisch oogpunt. Speelgoed wil ik dan weer niet te veel geld aan uitgeven. Er is al zó veel speelgoed. Als we bij de kringloop zijn, spelen de kinderen ook met het speelgoed dat daar ligt. We willen onze kinderen meegeven dat het niet uitmaakt met wat voor speelgoed je speelt. Ouders vinden het soms belangrijker dat spullen nieuw zijn, dan kinderen zelf. Kinderen spelen er toch wel mee. En uiteindelijk spelen ze vaak het liefst met de afstandsbediening of met een theezakje.”
“Ik heb bijvoorbeeld een set van de Vrolijke Vriendjes gekocht via Vinted voor 20 euro. Zo’n nieuwe set is een stuk duurder. Als de kinderen zijn uitgespeeld verkopen we het weer, zodat een ander kindje er weer mee kan spelen.”
Heb je ook een miskoop gedaan?
“De gadgets slingeren je (online) om te oren als jonge moeder. Daardoor vraag je je soms af of je wel genoeg spullen hebt en of je niet bepaalde dingen te kort komt. Op een bepaald punt dacht ik én een Mozes mandje én een babynestje én een apparaat voor de flesvoeding nodig te hebben. Het voelde alsof je het zonder die spullen niet zou redden. Maar met basisspullen, is het gauw goed genoeg. De rest is eigenlijk overbodige luxe. Voor mij was die basis een kinderwagen, een babykamer, flesjes, kleertjes en een draagdoek.”
“Ik had zelf een nagelsetje voor kinderen gekocht. Dat had prima met een normaal schaartje gekund. Daar ben ik ingetrapt, dacht ik achteraf.”
Wat is onmisbaar voor andere ouders?
“Dan zou ik toch gaan voor een fijne kinderwagen, die je makkelijk inklapt. We hadden een kinderwagen die je ook kon ombouwen tot wieg, of een zitje voor de peuter. We hadden ook een handige boodschappenmand ernaast en het was een wagen die goed stuurde.”
Wat is je beste tip voor andere (aanstaande) ouders?
“Spullen die je maar korte tijd gebruikt, hoeven niet altijd nieuw of heel duur te zijn. Je kunt veel tweedehands kopen en ook doorverkopen. Daarnaast lijken veel spullen handig, maar is het nodig? Vraag jezelf af of het je kind dient – vooral bij een klein budget – of wil je het zelf graag hebben? Niet alles hoeft perfect. Vraag jezelf af of hetgeen dat je wil aanschaffen wel echt een functie heeft.”
De babyuitzet van Judith: ‘We hebben zo’n 1500 euro uitgegeven’