Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 6 sep 2020
Leestijd: 6 minuten

Een babynaam kiezen: stel jezelf deze 10 vragen volgens experts

We zullen niet zeggen dat een babynaam kiezen moeilijker is dan de bevalling zelf, maar man. Deze keuze ís wel echt een hele bevalling. Ineens besef je hoeveel mensen je haat en kom je er stiekem ook achter dat helemaal verliefd bent op Franse namen. Nee, een babynaam kiezen is niet hetzelfde als beslissen welk rompertje je in je mandje gooit.

Deze tien vragen kunnen je bij deze struggle helpen.

Babynaam kiezen

Het is ook niet niks. Jij beslist voor je kind welke naam geschikt is zonder dat je hem of haar überhaupt hebt gezien. In tegenstelling tot onze Zweedse buren – die ruim drie maanden de tijd na de geboorte krijgen voor het kiezen van een geschikte naam –  krijgen we hier in Nederland maar een paar dagen. Dus moeten we al maanden van tevoren in de babyboeken duiken op zoek naar de perfecte naam die niet alleen bij je kindje, maar ook bij jullie als ouders past.

De volgende richtlijnen, opgesteld door experts, kunnen je helpen het zoekgebied af te bakenen en het uiteindelijk kiezen van de naam.

1. Wat is mijn stijl?

Houd je van klassiek, oer-Hollands of ben je juist gek op namen met een Engelse tintje? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en dus luidt de tip: houd hier ook aan vast. Marie Jolie klinkt prachtig, maar dat hoeft niet te betekenen dat deze stijl bij jou past. Zo kun je ook kiezen voor een hele gangbare naam die iedereen kent of juist voor een naam die heel bijzonder is.

Belangrijk is om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen. Het is natuurlijk leuk dat je een naam kiest die je niet vaak hoort, maar let hierbij goed of de naam makkelijk te spellen en uit te spreken is. Is dat niet het geval? Dat is niet erg, mits dat opweegt tegen hoe goed gevoel je hebt bij deze naam.

2. Hoe populair is deze naam?

In Nederland zijn er misschien al heel wat Emma’s geboren, maar als jij deze naam fantastisch vindt, dan kies je toch lekker voor dit pareltje? Laat je niet leiden door wat populair is of niet op babynamen gebied. Probeer dit helemaal los te laten en te focussen op wat echt bij jou past.

De vraag hierbij is welke pijler je het belangrijkste vindt: populariteit of originaliteit? Het één is niet beter dan het ander. Een gewone naam betekent niet dat jouw baby niet bijzonder is en andersom. Sterker nog: de laatste jaren zijn hele gewone namen ineens weer populair. De ironie.

3. Vind ik het leuk om deze naam uit te spreken?

Als ouder ga je de naam van je kind ongetwijfeld vaker roepen dan je eigen naam. Dus je moet je er lekker bij voelen als je de naam uitspreekt. Heb je een naam op het oog? Spreek de naam dan vaak uit met je partner, steeds op verschillende momenten. Hoe klinkt de naam als je deze hard roept of juist zachtjes fluistert als je zingt of juist belerend gebruikt: “Max, nu moet je luisteren!”. Het voelt misschien gek, maar zo weet je wel snel of een beetje feeling hebt met de naam.

4. Zijn er negatieve associaties bij deze naam?

We leven in een digitaal tijdperk en dus kom je ook heel veel namen tegen. In het nieuws, op social media, waar dan ook. Dat betekent dat je veel sneller bij een naam negatieve (of positieve) associaties hebt dan onze ouders vroeger. Dachten jouw ouders bij de naam Isis aan een godin, anno 2019 denk je misschien wel aan veel vervelendere dingen. Kortom, houd bij het kiezen van een babynaam in gedachten welke negatieve associaties dit kan opwekken. Dat geldt ook voor jou persoonlijk. Als je partner heel graag een naam wilt die jou doet denken aan je vervelende ex van vroeger, dan wil je dat misschien niet de rest van je leven blijven aanhoren.

5. Aan welke richtlijnen moet je denken bij het kiezen van de naam?

Met richtlijnen wordt bedoeld dat je misschien rekening moet houden met je geloofsovertuiging, familie tradities of je culturele achtergrond. Of misschien wil je graag een familielid eren die er niet meer is. Kortom, stel jezelf de vraag of je nog iets speciaals met de naam wilt uitdragen waarmee je rekening wilt houden. Misschien konden jullie als ouders wel moeilijk zwanger worden en wil je in de naam graag verwijzen naar wat een wonder jullie kind is. Dit soort beslissingen kunnen grenzen stellen aan wat als naam geschikt is.

6. Past de naam alleen bij een baby of ook bij een volwassene?

We hebben het in dit artikel wel over een babynaam, maar vergeet niet dat je niet alleen je baby een naam moet geven, de naam moet ook passen bij een volwassen persoon. Namen die een verkleinwoord zijn (eindigen op -je of -tje) zijn misschien minder geschikt als je kind opgroeit. Dat is een keuze, wederom geldt ook hier dat het een niet beter is dan het ander, maar je kan het in overweging nemen. Als je een gulden middenweg zoekt kun je bijvoorbeeld kiezen voor de naam Eva en zelf als koosnaampje Eefje gebruiken.

7. Zijn jij en je partner het erover eens?

De allerbelangrijkste: zijn jullie het er allebei over eens. De babynaam is niet een keuze waarbij de één ‘de discussie heeft gewonnen’ en de ander ‘zijn verlies moet pakken’. Daarvoor is deze beslissing dan weer net te belangrijk. Een twee (doop)naam geven aan jullie kind kan helpen als jullie echt niet uit twee namen komen, maar probeer er – als jullie dit niet willen – toch echt samen uit te komen.

Zijn jullie het er niet over eens? Ga bij elke naam langs wat het argument erachter is. Als jouw partner een slecht gevoel heeft over een naam, omdat ooit een zure tante zo heette, dan is dat logisch. Gaat de discussie over naar wie jullie het kind gaan vernoemen? Kies dan voor een neutrale naam en overweeg extra namen toe te voegen op het paspoort.

8. Geeft de naam zelfvertrouwen?

Sommige namen kunnen in combinatie met de achternaam hele gekke uitkomsten opleveren. Bedenk bij het kiezen van een naam hoe het zal klinken als jouw kind zichzelf voorstelt. Kan hij dit met zelfvertrouwen doen? Natuurlijk doet de mening van anderen niet toe, maar je kan het je kind – op latere leeftijd – makkelijker maken door hier rekening mee te houden.

9. Wat betekent de naam?

Je denkt misschien dat dit de belangrijkste factor is, maar nee. De betekenis van een naam kan uitdragen waar jij en je partner voor staan, maar het zou niet de grootste dealbreaker moeten zijn. De bovenstaande punten zijn minstens net zo belangrijk als de betekenis. Staar je hier dus niet blind op en maak je niet al te veel zorgen. Het is mooi als er een interessant verhaal achter de naam zit, maar je kind zal dat later echt niet in elk gesprek naar boven brengen.

10. Heb je nagedacht wat voor ‘grappen’ er gemaakt kunnen worden?

Weer even terugkomend op het digitale tijdperk waar we in leven: anno 2019 zijn er al gauw grappen te maken over bepaalde namen. Aangezien je kind hoe dan ook met het wereldwijde web te maken krijgt – in welke vorm dan ook – kan dit een overweging zijn bij het kiezen van een naam: zijn er grappen over te maken? Bijvoorbeeld bij het iets simpels als het maken van een e-mailadres. Karlijn Utten klinkt prima, totdat je [email protected] ervan moet maken. Schrijf op een papiertje allerlei mogelijkheden op en kijk of je iets geks tegenkomt. Het kan helpen om toekomstig pestgedrag een beetje de kiem in te smoren.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme