Expert Gabriela Visceisza: ‘Babymassages versterken de band tussen ouder en kind’
Een babymassage is een goede vorm van non-verbale communicatie en een speciale manier om de band met je baby te versterken. Je hoeft geen cursus te volgen, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je hiermee wil beginnen.
De babymassage is de laatste jaren in populariteit gestegen. Vaak volgen ouders cursussen voor het masseren van de baby, maar die zijn niet per se nodig. Gabriela Viceisza is accountmanager van SKINHAPTICS en geeft tips over de babymassage.
Huid tegen huid
“In de baarmoeder is er al sprake van pure aanraking tussen de baby en het lichaam van de moeder. Als de baby geboren is, blijft dat net zo belangrijk,” vertelt Viceisza. “De connectie tussen huid en huid is cruciaal voor de ontwikkeling van de baby en de band met de ouder(s). Papa wordt hierbij vaak vergeten, maar het is net zo belangrijk voor de vaders of voor eventuele broertjes en zusjes.
Veel ouders vinden het moeilijk om zomaar een massage te geven. Ze vragen zich af: ‘Moet ik daar geen speciale cursus voor volgen?’ Nee, dat hoeft niet. Bij volwassenen heb je verschillende soorten massages, maar voor een baby niet. De babymassage is puur een vorm van aanraking.”
Voordelen van babymassage
- Het versterkt de band tussen ouder en kind.
- Het bevordert de ontspanning en de slaap.
- Het stimuleert de zintuigen van je baby.
- Het verlicht ongemak en pijn, zoals darmkrampjes.
- Het bevordert de bloedsomloop.
- Het immuunsysteem van je baby verbetert.
Zo geef je een babymassage
“De massage wordt van beneden naar boven gegeven om een ontspannen en rustgevende ervaring voor je baby te creëren. Je begint bij de tenen, dan ga je naar de hiel, via de benen naar boven en via de schouders naar de buik toe. Je kunt de buik in een klokswijze masseren, dit helpt tegen buikkrampjes. Na het buikje ga je naar de armen, handen en vingers van de baby. Het masseren van de armen, handen en vingers van de baby kan helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en het bevorderen van de bloedsomloop.
Is je baby nog niet gaan huilen of heeft hij nog geen signalen gegeven dat hij het niet fijn vindt? Pas dan kan je hem omdraaien en aan de rug beginnen. Je begint dus altijd aan de voorkant, met uitzondering van het hoofdje en het gezicht, daar kan je mee afsluiten. Die ga je pas masseren na het ruggetje. Per baby is het ook verschillend hoe lang ze de massage leuk vinden. De ene baby kan dit prima tien minuten en een ander kan er na vijf minuten al klaar mee zijn.”
Tips voor de ouders
“Je kunt na de geboorte al met de babymassages beginnen. Je zou dit dagelijks kunnen doen, bijvoorbeeld één of twee keer per dag, of je kunt ervoor kiezen om het na elk badje van de baby te doen en er zo een ritueel van te maken. Na het badje kan de baby ontspannen en in slaap vallen door de massage. Het beste is de massage te geven op een veilige, zachte en warme plek.” De volgende punten zijn ook belangrijk om mee te nemen bij de babymassage:
- Voor een goede temperatuurregulatie van de baby is een kamertemperatuur rond de 24 graden het beste.
- Leg je baby neer op het bed of op een zacht matje of dekentje op de grond. Zorg dat hij niet kan rollen om veiligheidsredenen.
- Masseer in rustige en zachte bewegingen met je vingertopjes en pas op dat je niet te veel druk uitoefent op de baby’s zachte huid.
- Houdt altijd een hand op de baby, zodat jullie de non-verbale communicatie niet verbreken.
- Je kunt white noise opzetten in de achtergrond.
- Je kunt lieve dingen zeggen, een verhaaltje vertellen of uitleggen wat je aan het doen bent, zo help je hem met ontwikkelen.
- Wees geduldig en respecteer de grenzen van de baby. Niet alle baby’s vinden een massage prettig.
- Stop als de baby onrustig of overstuur lijkt te worden.
- Gebruik alleen natuurlijke en biologische hypoallergene massageolie.
Massageoliën
“Het is belangrijk om bij het masseren van een baby olie te gebruiken. Als je zonder olie wrijft, kan dit de huid van de baby beschadigen, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Het is aan te raden om natuurlijke, biologische oliën te gebruiken die koudgeperst zijn, omdat deze voedingsstoffen, antioxidanten en vitamines bevatten en beter in de babyhuid trekken. Kokosolie is hoort hier niet bij, want dit is te vet voor de babyhuid. Welke oliën wel geschikt zijn voor de babyhuid? Onder andere jojobaolie, drijvenpitolie, katoenzaadolie, pruimenpitolie, saffloerolie en perzikolie.
Om te voorkomen dat je kind allergenen heeft waar je nog niet vanaf weet, is het fijn om te zorgen dat er geen witte noten in de olie zitten. Daarnaast wil je ook geen hormoonverstorende ingrediënten gebruiken op je baby, daarom is het dus belangrijk om natuurlijke producten te gebruiken. Ga er niet gelijk vanuit dat een product natuurlijk is omdat er bijvoorbeeld ‘clean beauty’ op staat. Controleer de ingrediënten, vraag een winkelmedewerker voor advies of ga zelf online op zoek naar informatie.”