Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 18 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

No worries! 10x dingen waar iedere baby last van krijgt

Het liefst ren je bij ieder kuchje meteen naar de dokter. Vooral bij je eerste kind zul je veel sneller in paniek raken als ze huilen of hoesten. Je weet namelijk nog niet wat ‘normaal’ is. Na je tweede of derde bevalling zul je niet meer zo raar opkijken van dat beetje eczeem. Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes.

Vaak kun je wel vertrouwen op je moederinstinct, maar wat als jouw intuïtie je even in de steek laat, en je niet weet wat je met de situatie aan moet? Het is in ieder geval handig te weten dat dit de meest voorkomende babykwaaltjes zijn, zodat je minder snel in paniek raakt.

Babykwaaltjes die het vaakst voorkomen

Om te voorkomen dat je dokter jouw nummer blokkeert omdat je hem stalkt, is het wel fijn om te weten dat deze babykwaaltjes best wel ‘normaal’ zijn. Geen reden tot paniek dus.

1. Darmkrampjes

Eén van de meest voorkomende babykwaaltjes zijn darmkrampjes, en dat is ook best logisch. Het kleine lichaam van jouw baby is zich natuurlijk nog aan het ontwikkelen, dus als ze dan iets te veel lucht binnen krijgen, of overschakelen op nieuwe voeding kan dat de boel nogal verstoren.

2. Verkoudheid

Nee hoor, jouw baby heeft geen chronische verkoudheid. Het immuunsysteem is gewoon nog niet optimaal ontwikkeld. Daarom is je kleintje wat vatbaarder voor allerlei virussen. Dat is dus supernormaal, en echt niet iets om je zorgen om te maken. Denk je dat er wel iets anders aan de hand is, zoals een allergische reactie? Wip dan natuurlijk gerust even langs je dokter maar over het algemeen geldt dat baby’s nu eenmaal vaak verkouden zijn.

3. Luieruitslag

Dit ziet er misschien wel heel akelig uit, maar dit babykwaaltje is onschuldiger dan het lijkt. Je moet je voorstellen dat een babyhuidje super soft en gevoelig is. Zo is ook de huid op hun babybilletjes super fragiel. Dit gevoelige huidje in combinatie met vocht en ontlasting kan de huid behoorlijk aantasten

4. Baby acne

Bij acne denk je al gauw aan een krentenbaard die in de pubertijd de kaaklijn van jouw zoon of dochter versiert. Maar baby acné is veel subtieler. Je baby kan kleine rode bultjes en puistjes krijgen op zijn/haar wangetjes of voorhoofd. Niet om je een schuldgevoel aan te praten, maar jouw hormonen zijn nog terug te vinden in het bloed van jouw kleintje.

5. Berg

Een ander babykwaaltje wat het meest voorkomt, is berg (eet je wel, van die kleine schilfertjes op de hoofdhuid). Het ziet er niet zo fraai uit, maar kan totaal geen kwaad. Als je het heel vervelend vindt kun je het hoofdje van je baby proberen los te weken, zodat de schilfertjes sneller loskomen. En vooral goed blijven insmeren met babie olie

6. Verstopping of diarree

Omdat de darmpjes zo fragiel zijn is het op het begin nogal dramatisch: of het lukt je kleine niet om zijn/haar luier vol te krijgen, of je treft een waterige drap aan bij het verschonen. Vooral als je vaak wisselt van voeding, of flesvoeding geeft kunnen baby’s sneller last krijgen van diarree of verstopping. Zorg er dan vooral voor dat er genoeg vocht in de voeding zit.

7.Spruw

Een van de meest voorkomende babykwaaltje is spruw (weet je wel, een witte tong). Je denkt misschien eerst dat het gewoon wat melk is, maar dan lijkt het maar niet weg te gaan. Dit kwaaltje kan best vervelend zijn voor je baby, en je zult ook merken dat je dochter of zoon nogal geprikkeld is.

8. Spugen

Misschien wel het meest voorkomende babykwaaltje van allemaal: spugen, spugen en nog eens spugen. Ben je eerst nog zo blij dat je baby de hele fles op heeft, spuugt ie vervolgens alles weer uit. Misschien is er iets teveel lucht meegekomen, of heeft je kleintje iets te gulzig gedronken. Daarbij is de spier tussen slokdarm en maag is nog niet helemaal ontwikkeld, met als gevolg dus dat je baby de voeding niet kan binnen houden. Je kunt proberen om wat johannesbroodpitmeel toe te voegen aan de voeding.

9. RS-virus

Als wij het RS-virus krijgen, worden we mega verkouden en snuiten we de ene Kleenex na de andere vol. Bij baby’s gaat dit net iets anders. Het virus gaat dan namelijk door naar de long blaasjes, waardoor je drummel niet meer kan stoppen met hoesten, en moeilijk adem krijgt. Super eng natuurlijk! In deze gevallen zal er altijd een arts even moeten kijken.

10. Koorts

Je baby zal gegarandeerd een keertje een verhoging krijgen. Dit komt omdat het lichaam van je baby waarschijnlijk iets aan het bestrijden is, zoals een onschuldig virusje. Het is vooral belangrijk dat je zorgt dat je baby voldoende blijft drinken, dan zul je zien dat de koorts na een dagje wegtrekt. Als je baby jonger is dan drie maanden, of de koorts langer dan drie dagen aanhoudt is het wel verstandig om even langs een arts te gaan.

Ook al zijn dit de meest voorkomende babykwaaltjes, niets gaat er boven een moederinstinct: als jij aan voelt dat er iets goed mis is, dan zal jouw gevoel kloppen en mag je hier 100% op vertrouwen! In the end of the day…. je belt die arme arts liever een keer te vaak dan te weinig.

https://www.famme.nl/wanneer-je-baby-blijft-spugen-na-het-drinken-alle-feiten-op-een-rij/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

24baby

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme