Babykleding kopen? Let hier dan even op
Als de babykamer is ingericht en de kinderwagen klaar staat, is het tijd voor de volgende stap: babykleding kopen. Of misschien wil je bij het zien van de positieve zwangerschapstest de eerste setjes al meteen gaan inslaan. Hoe dan ook: deze tips zorgen ervoor dat je geen miskoop doet bij het shoppen voor je baby of een kraamcadeau voor een ander.
Babykleertjes kopen? Check deze tips
Terwijl je het niet verwacht zijn er ontzettend veel valkuilen bij het kopen van babykleertjes. Maar met deze tips ben je verzekerd van een goede aankoop.
1. Een maatje groter
Kies een maatje groter dan de geadviseerde maat die hoort bij de baby’s leeftijd. De maten van het ene merk kunnen ook kleiner uitvallen dan dat van een ander merk. Bovendien is het handiger een maat groter te kopen omdat een baby snel groeit en dus ook sneller uit kleding groeit. Met een maatje groter heb je er net wat langer plezier van!
2. Sale? Shop vooruit
Het is sowieso handig om babykleding in de sale te kopen want: extra voordelig. Daarnaast kan het je dubbel voordeel opleveren door alvast vooruit te denken naar het volgende jaar. Stel, je baby is 9 maanden oud in januari. Koop dan winterkleding voor baby’s van 18 maanden tot 2 jaar oud in de sale. Zo ben je alvast op volgend jaar voorbereid én met korting. Win-win!
3. Het hoeft niet altijd een merk te zijn
Kijk goed in welke items je wat meer geld wilt investeren. Zoals eerder gezegd, groeit een baby binnen de kortste keren uit kleding. Zonde als je daar dan een fortuin aan hebt uitgegeven. Wissel het bijvoorbeeld af door jasjes, vestjes, jurkjes en broeken van een merk te kopen en simpele rompertjes en shirtjes bij een budgetwinkel.
4. Shop tweedehands
Voor de echte koopjes. Wil je het nog een tandje voordeliger hebben? Kijk dan of je nog oude babykleding van vrienden, familie of kennissen kan overnemen. Met een beetje geluk zit het als gegoten. Aangezien een baby toch maar kort iets draagt, is vaak alles nog als nieuw. Dan hoef je in ieder geval een stuk minder uit te geven. Zo houd je nog meer geld over om luiers te kopen!
Lees ook: Baas boven budget: 5 Manieren om te besparen op kinderkleding
Welke babykleding kopen
Nu je weet hoe je het best kan winkelen, is het ook wel handig om te weten wat je moet inslaan. Denk aan de volgende dingen.
5. Sla flink in
Less is more gaat met een pasgeboren dus echt niet op. Koop bijvoorbeeld zoveel mogelijk rompertjes, broekjes en sokjes, in ieder geval meer dan je denkt nodig te hebben. Je zult zo zien dat je aan het eind van de dag een hele stapel te wassen hebt. En je moet er toch niet aan denken dat het laatste rompertje vies wordt en er nog geen schone beschikbaar zijn… yikes!
Het absolute minimum is het volgende, maar als je dus niet teveel wilt wassen kan je liever ruimer zitten:
- 7 rompertjes
- 4 complete kledingsetjes (t-shirt, broek, vestje)
- 2 mutsjes
- 4 paar sokjes (geloof ons, deze verdwijnen waar je bij staat)
- een jasje
- schoentjes
6. Rompertjes met voetjes
Of ga voor deze tip! Sokjes blijven bij een beweeglijke baby namelijk meestal niet zo goed zitten. Als je je baby een romper met voetjes aantrekt, weet je in ieder geval zeker dat hij of zij geen koude voetjes heeft.
7. Niet te ingewikkeld
Drukknoopjes overal, ingewikkelde constructies op de rug en op schouders: geloof ons, papa moet er waarschijnlijk niet aan denken wanneer het zijn beurt is om de luier te verschonen.
8. Géén handwas
Tenzij je een wasmachine hebt die dat wasprogramma wel heeft is handwas echt niet fijn. Een pasgeboren baby vraagt al genoeg aandacht, met je handen in het sop poep- of spuugvlekken van een rompertje verwijderen? Nobody got time for that. Goed de etiketjes checken dus.
9. Kies ook basics uit
Vergeet de effen kledingstukken niet. Natuurlijk is het hartstikke leuk om allerlei motiefjes, printjes en opdrukken te kiezen. Het kan alleen wel wat lastig combineren worden. Wissel dus af door ook wat basics aan te schaffen. Vind je print op print juist hartstikke leuk? Go for it!
10. Let op het materiaal
Kies voor comfortabel materiaal waar je baby zich fijn in kan bewegen. Houd ook de seizoenen in de gaten voor kleding die wat meer lucht doorlaat of juist warmte vasthoudt. Zijde, (liefst 100%) katoen en (merino)wol houden de lichaamswarmte vast en zijn goed lucht- en vocht doorlatend. Polyester laat slecht vocht door, wat niet erg fijn is als je baby veel zweet door de warmte bijvoorbeeld. Niet kopen dus.
Lees ook:
- 6 DIY manieren om kinderkleding te hergebruiken
- De impact van duurzame en eerlijke kinderkleding (die ook té schattig is)
- Je tweeling dezelfde kleding laten dragen: zou je dat doen of niet?