Dit is wanneer je jouw baby in wil smeren met zonnebrandcrème
Het zonnetje lacht, de lucht is blauw en dat betekent oppassen geblazen. Je wilt niet dat het zachte babyhuidje van jouw baby verbrandt. Maar wanneer moet je jouw baby nou écht insmeren met zonnebrandcrème? Ook in de schaduw? En in de lentezon? Wij hebben antwoord op al je vragen.
We stellen alvast voorop: baby’s onder de twaalf maanden wil je liever uit direct zonlicht houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby.
Baby insmeren met zonnebrand
Dat lees je goed: baby’s tot en met een jaar kun je het best helemaal uit de zon houden. Dat is een dringend advies van KWF Kankerbestrijding, om verbranding en huidbeschadiging te voorkomen. Maar ook in de schaduw doe je er verstandig aan om je baby in te smeren met zonnebrandcrème. Daarover later meer.
Gevoelige babyhuid
First things first. Waarom is een baby- of kinderhuid zo gevoelig voor de zon? Dat heeft alles te maken met de groei. Omdat kinderen volop in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen snel. Dat maakt hun babyhuid vijf keer zo dun als die van een volwassenen. Om die reden heeft een kinderhuid onvoldoende tijd om te herstellen na verbranding. Met als gevolg dat er in de huidcellen littekens ontstaan, littekens die je je hele leven meedraagt. Hoe meer van deze ‘littekens’, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is een goede zonbescherming bij kinderen heel belangrijk. En kun je dus niet vroeg genoeg beginnen met het insmeren van de babyhuid.
Baby insmeren schaduw
Goed, in de schaduw blijven dus. Maar ook in de schaduw is er UVA en UVB-straling. Daarom is het van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met zonnebrand, maar denk ook aan UV-werende kleding en een hoedje of petje – liefst met nekbescherming of nekflap.
UV-index
En dat is nog niet alles. Want we kijken naar meer dan alleen schaduw en zon. Schaduw en zon zijn er immers iedere dag, betekent dit ook dat je je kind iedere dag moet insmeren? Nou, eigenlijk wel. Maar omdat dit nogal een onrealistisch streven is, kun je voor insmeer-advies ook de UV-index aanhouden.
De UV-index geeft de intensiteit van de zon, de zonkracht, aan. Dit gebeurt op een schaal van 0 tot 15, met daarbij 0 als minste zonkracht:
- 0 tot 2: vrijwel geen zonkracht
- 3 tot 4: zwakke zonkracht
- 5 tot 6: matige zonkracht
- 7 tot 8: sterke zonkracht
- 8 of meer: zeer sterke zonkracht
In Nederland varieert de zonkracht over het algemeen van 0 tot 8. Het KWF adviseert om in Nederland tussen twaalf en drie uur uit de zon te blijven, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. Dan is de zonkracht het hoogst. Vooral in de zomermaanden ligt de zonkracht tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten.
Lentezon
Belangrijk om te weten is dat de zonkracht niet wordt bepaald door de temperatuur, maar door de stand van de zon. Hoe hoger de zon staat, hoe hoger de UV-index. Dit betekent dat op een warme dag de UV-index zeker niet hoger hoeft te zijn dan op een minder warme dag. De hoeveelheid UV-straling wordt namelijk beïnvloedt door bewolking, stof of vocht in de atmosfeer. In landen die dichtbij de evenaar liggen kan de UV-index wel oplopen tot 15!
Bij welke UV-index moet je smeren?
Hoe hoger de UV-index, hoe sneller je verbrand. Daarnaast speelt ook het huidtype een belangrijke rol. Om die reden is het advies om al vanaf een UV-index 3 in te smeren (in Nederland van april tot oktober). Maar ook op een zonnige dag in februari doe je er verstandig aan om jouw baby in te smeren.
Baby overal insmeren met zonnebrand
De zon, en dus de UV-index, is overal. Je kunt daarom je baby wel met zonnebrand insmeren op het strand, maar vergeet ook andere momenten niet. Zoals tijdens het fietsen of wandelen. Ben je bang dat je dit vergeet? Niet met deze vijf smeertips:
- Smeer je baby ‘s ochtends in, bijvoorbeeld bij het verschonen van een luier. Zo bouw je een routine op.
- Herhaal het smeren iedere twee uur.
- Kies voor een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
- Laat je kind mee helpen met insmeren en zet stipjes op de huid die je baby met elkaar moet verbinden.
- Stop een tube zonnebrandcrème in je tas, zodat je deze altijd bij je hebt.
Laat die zon maar komen!
Joliens zoon heeft een chronische huidaandoening: ‘Hij heeft de hele dag jeuk’