Wat? Mijn baby heeft een vachtje!
Het is een prachtig moment, de eerste keer dat je je baby ziet direct na de geboorte. Die neus? Van papa. Die mond, écht van jou. Maar die haren op het lichaam? Waar komen die nou weer vandaan?
Lanugo
Sommige baby’s hebben bij de geboorte haar op hun hele lichaam. De kleine haartjes zitten overal, behalve op de voetzolen, handpalmen en lippen.
De haren zijn goed te zien op bijvoorbeeld de oren, op de rug, de bovenarmen, en zelfs op het voorhoofd. Deze haartjes zijn donshaartjes, en superzacht. Dit haar wordt lanugo genoemd.
Hoewel je misschien even schrikt bij het zien van zoveel haar, is het heel normaal en verdwijnen deze haren vanzelf.
De haargroei van jouw baby begint in de baarmoeder
De zogenoemde lanugo zijn de haren die in de baarmoeder beginnen met groeien, zo rond de 14e week. De functie van deze haren is om je baby warm te houden. Wel zo handig, want pas rond de 30e week begint een kindje met het creëren van een vetlaagje.
Gelijktijdig zullen deze donshaartjes dan ook gaan uitvallen. De vetlaag neemt de warmhoudfunctie over. Toch zijn de meeste baby’s die met 40 weken worden geboren nog steeds bedekt met een laagje donshaar.
Prematuur baby met veel donshaar
Niet alleen baby’s die met 40 weken worden geboren hebben nog donshaar. De donsharen zijn vooral aanwezig bij prematuur baby’s. Dit is eigenlijk best logisch, aangezien het lichaam van een prematuur baby nog niet is begonnen met het afstoten van deze haartjes, omdat er nog geen vetlaagje is die de haren vervangt.
Prematuur baby’s hebben namelijk nog weinig of zelfs geen onderhuids vetweefsel. De huid lijkt hierdoor heel dun en doorzichtig en dit is ook de reden dat je de bloedvaten, spieren en de botten goed kunt zien. Het donslaagje houdt baby’s warm tot ze een vetlaagje hebben gekregen.
Van lanugo tot vellus
Zodra de haren zijn uitgevallen, wordt de huid langzaamaan bedekt met vellushaar. Het vellushaar is het haar dat we als volwassene ook hebben, en wat we altijd zullen blijven houden.
Het vellushaar is zacht, kort en veel dunner dan lanugo. Dus hoewel het donslaagje van je baby uiteindelijk verdwijnt, kan het bij sommige baby’s tot wel 6 maanden duren voordat al deze haren helemaal zijn verdwenen.