Hét antwoord op de vraag of je baby te gehecht kan zijn
Oudere generaties zullen wel vaker met opmerkingen komen zoals: ‘Je hoeft die baby niet altijd vast te houden, hoor. Zo maak je hem verwend.’ Tegenwoordig weten we dat een baby veel vasthouden niet gelinkt wordt aan latere gedragsproblemen. Je kind wordt er dus niet verwend van, maar kan hij wel te gehecht aan je worden?
Kinderen die aan de been van mama of papa hangen op verjaardagen, die kennen we allemaal wel. Heeft dit te maken met overdreven hechting aan de ouder in de babytijd?
Gehechtheidstheorie
De gehechtheidstheorie beschrijft hoe vroege ervaringen in de relatie met de ouders of opvoeders sterk meewegen bij de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. De eerste relaties in hun leven hebben bovendien al invloed op relaties en vriendschappen die ze later aangaan. Onvoldoende ingaan op de behoeften en signalen van je baby kan bijvoorbeeld zorgen voor onveilige hechting, wat kan leiden tot wantrouwen en onzekerheden of andere emotionele problemen.
Gehechtheid
Gehechtheid tussen ouder en kind gaat eigenlijk om het beantwoorden van de behoeften van je baby. Als hij merkt dat je er voor hem bent, zal hij vertrouwen in je krijgen. Reageer je niet op hem? Dan zal hij extra afhankelijk van je worden of je juist gaan ontlopen. Het gaat dus om jouw reactie op de baby, niet op het voorspellen of ervoor zorgen dat je baby nooit een behoefte ervaart. Dat is namelijk een belangrijk onderscheid.
Beantwoorden van behoeften
Als een ouder oprecht reageert op de behoefte van een kind, is de kans dat hij overdreven gehecht raakt meestal geen probleem. Er zijn echter gevallen waarin de ouder te vroeg reageert op de baby, dus voor de behoefte zich kan vormen. Dit gaat minder over het gehecht zijn en meer over het ouderschap. Als ouders zich bemoeien met het verlangen van een kind om dingen te gaan ontdekken of onafhankelijk te worden, dan is dat niet bevordelijk voor de ontwikkeling.
Gemiste vaardigheden
Door het kind voor te zijn in zijn behoeften, reageert een ouder juist niet op de behoefte van het kind. Soms begrijp je de signalen van je kind verkeerd en dat is helemaal niet erg (als dit niet simpelweg het negeren ervan is). Maar het is juist goed als een kind zijn of haar behoefte laat zien, hierdoor ontwikkelt je baby zich en leert die met stress omgaan. Als je je baby dus altijd voor bent, kan het zijn dat hij die vaardigheden niet leert.
De ultieme tips voor een goede hechting tussen vader en baby