Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Baby en slapen Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Mijn baby wil niet in haar wieg slapen, wat nu? Kraamverzorgster geeft advies

Misschien herken je het wel: je baby valt heerlijk in slaap als hij op jouw schoot ligt, maar als je je baby in de wieg legt omdat hij moe is of al een tijd niet heeft geslapen, wil hij niet slapen. Hoe ga je hiermee om?

Moet je het blijven proberen? Of moet je maar genoegen nemen met die momentjes op jouw schoot? Dit vroegen wij aan kraamverzorgster Milou van de Wakker.

Niet in de wieg slapen

Veel baby’s vallen na het voeden in slaap, als ze nog lekker bij hun vader of moeder op schoot liggen. Dichtbij zijn ouders, dat is vaak de fijnste plek voor een baby, dan voelt hij zich veilig en geborgen. Na een tijdje wil je hem weer in de wieg leggen, zodat je ook zelf nog even wat kan doen, maar sommige baby’s vinden dat niet leuk. Dan is het huilen geblazen en zie hem dan maar weer in slaap te krijgen.

Hoewel veel ouders het heerlijk vinden om hun baby lekker tegen zich aan te hebben, is het voor een baby wel goed om ook in zijn eigen bedje te slapen. Hoe langer je hier namelijk mee wacht, hoe moeilijker het wordt voor hem om te wennen in zijn eigen bedje. Maar wat als je baby het op een huilen zet als je hem in zij wiegje wilt leggen? “Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen om je baby in slaap te krijgen, is een rustige omgeving creëren”, vertelt Van de Wakker. “Zorg ervoor dat het stil en donker is en dat de temperatuur op de kamer comfortabel is.”

Tips om je baby in slaap te krijgen

Er zijn volgens Van de Wakker nog meer dingen die je kunt doen om je baby uit zichzelf te laten slapen. “Wat ook goed kan helpen, is je baby zachtjes in slaap te wiegen. Je kan hem of haar ook zachtjes heen en weer wiebelen in het wiegje zelf. Als je je baby altijd zelf in slaap wiegt, kan dit ervoor zorgen dat de baby afhankelijk wordt van deze methode om in slaap te vallen.”

Als dit niet werkt, zijn er gelukkig nog meer opties. Van de Wakker: “Je kan je baby lekker badderen en daarna een babymassage geven. Dit kan helpen om te ontspannen en zo snel in slaap te vallen. Een slaapliedje zingen is ook een optie, veel baby’s vinden dat fijn en het geeft rust om naar muziek te luisteren.”

Alert op slaapsignalen

Als laatste tip geeft Van de Wakker dat het goed is om te proberen het huilen voor te zijn. “Wees goed alert op de slaapsignalen van je baby. Als je baby signalen geeft dat hij of zij moe is, denk bijvoorbeeld aan het in de ogen wrijven of wegkijken, zorg dan dat je hem gelijk op bed legt om zo te voorkomen dat je baby oververmoeid raakt.”

Deze tips kunnen je helpen om je baby zelfstandig in slaap te laten vallen, zonder hopelijk veel gehuil. Maar Van de Wakker geeft nog wel één duidelijke tip: “Het belangrijkste is en blijft dat je goed naar de behoefte van je kindje kijkt en altijd je moeder- of vadergevoel volgt!”

Baby meteen oppakken als hij huilt?

Wat moet je doen als je je baby in de wieg legt en hij begint te huilen? Is dan meteen actie vereist of mag je hem wel even laten huilen? Volgens het ASZ (Albert Schweitzer ziekenhuis) mag je je baby gerust even vijf minuten laten huilen. Als hij dan nog steeds huilt, hoef je hem niet gelijk op te pakken, maar kun je eerst even proberen tegen hem te praten en hem gerust te stellen.

Je kunt daarbij je hand op zijn hoofdje leggen en je andere hand op zijn buikje. Dit helpt om rustig te worden. Wanneer je baby weer rustig wordt, kun je voorzichtig, om de beurt, je handen weer weghalen. Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen, maar meestal werkt deze methode wel goed.

Milou van de Wakker is kraamverzorgster bij Kraamcentrum Bunschoten. Op haar Instagramaccount deelt ze haar werkervaringen.

Dit is de reden waarom je baby altijd wakker wordt als je ‘m slapend weglegt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme