Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 2 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

6 tips om je baby lekker te laten slapen

Elke new born ouder zal op enig moment in het eerste jaar (en soms nog vele jaren daarna) problemen hebben met het slaapritme van de nieuwe baby. Of juist het gebrek aan een ritme. En soms ook het gebrek aan slaap. Elk goedbedoeld advies neem je ter harte, maar niets lijkt te helpen.
Laten huilen, zegt de een. Altijd meteen oppakken, zegt de ander. Gewoon in bed leggen, altijd in de draagzak, bij jou in bed, niet bij jou in bed, en ga zo nog maar even door. Uiteindelijk heb je het gevoel dat je het op een bepaalde manier moet doen, maar dat werkt dan alsnog niet. Wij zetten daarom de tips voor je op een rij om je baby lekker te laten slapen en om jezelf goed bij te voelen. Dus alleen toepassen als dat voor jou en je baby fijn voelt!

1. Volg je gevoel

Wat de boekjes ook zeggen, wat het consultatiebureau ook zegt, of je eigen moeder, die goede vriendin of je zus (of wij): volg je eigen gevoel. Elk kind is anders en jij kent je kind het allerbeste. Daarnaast heb je te maken met zo veel factoren, dat een standaard richtlijn niet de oplossing is.
https://www.famme.nl/10-doorslaaptips-zo-slaapt-jouw-kind-de-nacht-door/

2. De do’s en don’ts

De do’s en dont’s die je van iedereen te horen krijgt om je baby lekker te laten slapen, die mag je in een denkbeeldige prullenbak gooien. Als jij je baby de eerste maanden lekker in je armen in slaap wil laten vallen, dan doe je dat.
Liever in de draagzak? Prima! Rondjes rijdend in de kinderwagen: let’s go! Doe waar jij je goed bij voelt en waar je baby tevreden door wordt. Je kan baby’s niet (vaak genoeg) verwennen namelijk.

3. ‘Laat hem maar niet met een speen in slaap vallen’

‘Want dan went je kind eraan. Wieg hem maar niet te vaak in slaap, want dan went je baby daaraan. Gebruik maar geen draagzak, want dan wil je baby niet meer zonder…’ Herkenbaar, deze ‘adviezen’?
Ze worden negatieve slaapassociaties genoemd, maar wat is negatief aan een speentje of even wiegen? Je valt zelf misschien ook het liefst in slaap nadat je wat hebt gelezen, of met je favoriete kussen. Er zijn geen negatieve manieren voor een baby om te gaan slapen.

‘Slaapt hij al door?’ 10 weerwoorden voor moeders van “slecht” slapende baby’s

4. Baby’s slapen niet door

Ga daar maar vanuit, want baby’s die wel de hele nacht doorslapen zijn uitzonderlijk. Dit komt doordat baby’s tussen 2 en 6 uur in de ochtend in hun actieve slaap doorbrengen.
De actieve slaap is er om te overleven: ze kunnen regelmatig wakker worden in deze slaap omdat ze iets van je nodig hebben. Bijvoorbeeld voeding of meer warmte. Deze slaap voorkomt ook wiegendood, want je kindje schrikt wakker als het even niet ademt. Allemaal dankzij de actieve slaap (vergelijkbaar met onze REM-slaap).

Hoe het karakter van je baby zijn slaapritme beïnvloedt én hoe jij daar op in kunt spelen

5. Houd je baby dichtbij

Er ligt vaak een enorme druk op nieuwe ouders omdat die regelmatig te horen krijgen dat een baby een eigen kamer hoort te hebben. Maar dat is helemaal niet het geval. Je baby vindt het fijn om jou in de buurt te hebben en door samen met je kindje op een kamer te slapen, houd je het lijntje kort.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kamer delen met je baby (in ieder geval de eerste zes maanden) een rol kan spelen bij het voorkomen van wiegendood.

6. Rustmomenten

Door een rustmoment te nemen voor je baby, maar ook de rest van het gezin, voordat je baby gaat slapen, wordt hij niet overprikkeld en kan het goed zijn dat hij makkelijker in slaapt valt.

Slaapt je kind slecht(er) in de zomer bij heel warm weer? Dit kan je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme