Slaapt jouw baby overdag niet? Dit kun je als ouder doen
Heb jij geen nachtbraker maar een dagbraker op de wereld gezet? Slaapt je kindje ‘s nachts als een roos en overdag voor geen meter? Dat kan best lastig en vermoeiend zijn. Daarom vertellen we wat je als ouder kan doen als je baby overdag niet slaapt.
Want met een aantal tips zou je er zomaar voor kunnen zorgen dat je zoon of dochter binnenkort als een blok in slaap valt.
Baby slaapt niet overdag
Het kan enorm per baby verschillen hoe lang hij of zij overdag slaapt. Sommige kindjes komen niet verder dan een half uurtje per keer, andere slapen gerust een paar uur achter elkaar door. En hoewel je kindje misschien geen goede slaper is overdag, betekent het niet dat hij of zij het niet nodig heeft.
Slaap is voor iedereen – maar al helemaal voor baby’s – namelijk heel belangrijk. Het helpt bij het groeien en ontwikkelen van het brein. Juist door het ontbreken van de dutjes overdag kan het zijn dat je baby oververmoeid raakt.
Slapen maar
Wat goed is om te weten is dat baby’s tot zes maanden moeite hebben om zelf in slaap te komen. Die ‘kracht’ ontbreekt door de snelle groei en ontwikkeling waar je kindje dan in zit.
En juist als een baby overdag niet goed slaapt, kan het goed zijn dat hij of zij ook ‘s nachts gaat spoken. De oververmoeidheid bij een baby uit zich namelijk vooral in overactiviteit. Je kindje wordt onrustig en kan daardoor nog moeilijker in slaap komen.
Wakkertijd
Voor pasgeboren baby’s geldt natuurlijk dat ze geen duidelijk dag-en nachtritme hebben. Het kan als kersverse ouder dan ook best lastig zijn om te bepalen of je kindje voldoende slaap pakt. Een fijne leidraad is dan de zogeheten ‘wakkertijd’, waarmee de tijd die baby’s overdag wakker kunnen zijn tussen twee slaapjes door, wordt bedoeld. Die tijd kan je helpen om een vast slaapritme voor je baby te creëren. Op die manier zorg je ervoor dat je baby op het juiste moment (en wanneer hij of zij moe is) weer naar bed gaat. Benieuwd naar de ‘wakkertijd’ per leeftijd? Komt-ie:.
- Baby’s tussen de nul en twee weken oud zijn ongeveer 30 tot 45 minuten per keer wakker. Ze slapen zo’n zestien tot twintig uur per dag.
- Baby’s tussen de drie en zes weken oud zijn ongeveer 45 tot 60 minuten per keer wakker. Ze slapen zo’n vijftien tot achttien uur per dag.
- Baby’s tussen de zeven en twaalf weken oud zijn ongeveer 60 tot 75 minuten per keer wakker. Ze slapen zo’n veertien tot zestien uur.
- Baby’s tussen de drie en zes maanden zijn ongeveer 1,5 uur per keer wakker. Ze slapen zo’n veertien tot zestien uur.
En verdere tips
De zogeheten ‘wakkertijd’ kan voor jou als ouder al goed bijdragen aan het verbeteren van het slaapritme voor je baby. Toch zijn er ook nog andere tips waardoor jouw kindje ook overdag snel naar dromenland vertrokken is.
Wees er op tijd bij
Het wordt al eerder in dit stuk uitgelegd, maar een baby kan veel moeite hebben met in slaap komen als hij of zij te moe is. Het is dan ook goed om als ouder je kindje op tijd op bed te leggen. Op die manier voorkom je dat je baby oververmoeid raakt.
Inbakeren
Mocht je kindje overdag onrustig zijn, dan helpt het misschien om hem of haar in te bakeren. Zo voorkom je dat je kindje zichzelf wakker maakt door zijn eigen bewegingen. Het is goed om het inbakeren af te bouwen zodra je kindje kan omrollen.
Ritueel
Je herkent het misschien bij jezelf, maar ook baby’s vallen sneller in slaap als er een ritueel aan is verbonden. Zing bijvoorbeeld voor het slapengaan altijd even een kort liedje of dim zachtjes het licht. Op die manier raakt je kindje gewend en weet hij of zij (onbewust) dat het tijd is om in slaap te vallen.
Veranderen van slaapplek
Het kan zijn dat je baby vertikt om te slapen in zijn of haar eigen kamertje, terwijl-ie in de kinderwagen in de gang als een blok in slaap valt. Je kunt als ouder er dan zeker voor kiezen om voorlopig de kinderwagen als bedje te gebruiken. Mochten de slaapjes weer wat beter gaan, kun je weer langzaam overstappen op het ledikant.
White noise
Ooit van white noise gehoord? Het is een constant geluid op de achtergrond waardoor onder anderen baby’s lekkerder in slaap vallen. Er zijn daarom ouders die midden in de kamer van de baby een ventilator laten draaien. Waarom dat helpt? Het ruisende geluid van bepaalde apparatuur lijkt op het geluid dat baby’s hoorden toen ze nog in de baarmoeder zaten. Dat kan heel rustig werken.
Meer lezen?
- 40x een selectie van de leukste Nederlandse babynamen op een rij
- Heb je weer eens niet geslapen? 5 tips om je dag tóch te overleven
- 10 dingen die je moet weten vóórdat je de babykamer inricht