Dit is hoe een baby rouw ervaart (en hoe je ermee kan omgaan)
Als er een belangrijk persoon uit je leven overlijdt, is dat erg verdrietig en hoop je dat je baby er niks van zal merken. Alhoewel hij nog klein is en dus op een andere manier reageert dan jij, kan hij er toch wat van meekrijgen.
Een baby of een kind van één jaar weet nog niet wat de dood is, maar kan wel de impact ervan voelen. Ook als je kind geen herinneringen heeft aan degene die overleden is, dan nog zal het onderdeel uitmaken van het leven van je kind.
Herrouwen
Als baby of dreumes kunnen ze nog niet echt ‘rouwen’ zoals wij dat doen. Daarom zie je vaak dat kinderen als ze ouder zijn periodes van verdriet en rouw gaan ervaren. Als je kind ouder wordt en meer gaat snappen over de dood, gaat hij als het ware herrouwen.
Verlantingsangst
Baby’s huilen vaak bij het afscheid nemen of als ze hun ouders niet meer zien vanwege verlatingsangst. Als ze iemand niet zien, is die in de ogen van je baby weg. Als er een belangrijk iemand overlijdt, is diegene ook echt weg en reageren baby’s vaak met verlatingsangst. Hij voelt dat er iets veranderd is en reageert daarop met angst.
Hechting van je baby
Je baby is afhankelijk van jou en vindt het fijn als jij er voor hem bent. Daardoor hecht je baby zich aan jou en ontstaat er een band. Een kind hecht zich niet alleen aan de ouders, maar ook aan andere personen die dichtbij staan. Als je partner overlijdt, zijn de andere personen waar je kind aan gehecht is extra belangrijk. Zij kunnen bijspringen als jij er emotioneel niet klaar voor bent om voor je baby te zorgen. Voor baby’s kan het erg aangrijpend zijn als er niet op hun behoeftes gereageerd wordt en door bijvoorbeeld een oma of de opvang, kan je baby daar beter mee omgaan.
Signalen van rouw bij baby’s
Hoewel elk kind anders reageert, zijn er een aantal veelvoorkomende reacties die baby’s of dreumesen hebben op het verlies van een dierbare.
- Meer huilen
- Meer toenadering zoeken, zoals meer vastgehouden willen worden
- De overledenen gaan zoeken
- Minder willen eten of drinken
- Minder actief zijn
- Minder snel reageren
Zo kun je je kind helpen
- Schakel hulp in als je voelt dat het te zwaar voor je wordt
- Zorg voor rust en regelmaat
- Geef net zoveel liefde als normaal en troost je baby als hij het moeilijk heeft, zodat hij zich veilig en geborgen voelt.
Ava (31): ‘Na de dood van mijn vader kwam ik erachter dat hij nog een gezin in het buitenland had’