Baby op komst? Deze praktische zaken wil je niet vergeten volgens de Rijksoverheid
Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Er moeten allerlei dingen geregeld worden, denk maar aan de babyuitzet, alles rondom je verlof en je huis babyveilig maken. Daarnaast zijn er ook nog een aantal praktische zaken waar niet alle aanstaande ouders gelijk aan denken met een baby op komst.
Daarom staan er in dit artikel tips over jouw rechten en financiële zaken wanneer je een baby verwacht.
Goed voorbereid
Wanneer je je eerste kindje verwacht, verandert er een hoop in je leven. Allereerst alle afspraken bij de verloskundige, de spanning over de gezondheid van je kindje, het klaarmaken van de babykamer en het uitkiezen van een babynaam. Maar dat is natuurlijk niet alles, zelfs wanneer je denkt dat je goed bent voorbereid, kan dat nog weleens tegenvallen.
Weet jij als aanstaande ouder wat jouw rechten zijn en welke financiële zaken je voor én direct na de geboorte moet regelen? Een aantal weken geleden was de Negenmaandenbeurs, waar ook de Rijksoverheid aanwezig was. Uit de vele gesprekken bleek dat veel ouders nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Eén van de aanstaande moeders: “Ik dacht goed voorbereid te zijn voor mijn bevalling over een week of tien, maar veel regelwerk is nog nieuw voor mij.”
Praktische tips baby op komst
Daarom helpen we je graag op weg met de belangrijkste tips die de Rijksoverheid aan aankomende ouders geeft.
1. Check welke soorten kinderopvang er zijn
Je bent er als je net zwanger bent nog niet mee bezig, maar, zeker in de Randstad, is het aan te raden je kind in het eerste trimester al aan te melden bij een kinderopvang. Via het Landelijke Register Kinderopvang zie je welke kinderopvangvoorzieningen geregistreerd staan. Hier kan je zoeken naar een plek die aansluit bij jouw wensen. En zo weet je ook of je mogelijk toeslag kunt krijgen voor jouw kinderopvang.
2. Kies de achternaam van je kind
Je kunt kiezen voor de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader. Sinds 1 januari 2024 kan je je eerste kind ook de achternamen van beide ouders geven. Daarvoor is zelfs een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. Je moet je kind binnen drie dagen na de geboorte aangeven bij jouw gemeente.
3. Check jouw rechten op je werk
Vanaf het moment dat je zwanger bent tot zes maanden na je zwangerschap, heb je bepaalde rechten op je werk. Je werkgever moet er namelijk voor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Denk aan extra pauzes, regelmatige werktijden en natuurlijk zwangerschapsverlof.
4. Maak een proefberekening voor je toeslagen
Als je kind straks naar een geregistreerde opvang gaat, kan je mogelijk kinderopvangtoeslag krijgen. Via een rekentool kan je een proefberekening maken van hoeveel toeslag je kunt krijgen. Dit hangt onder andere af van het uurtarief van jouw opvang en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat. En natuurlijk van jouw salaris en/of die van je toeslagpartner.
Nog een handige tip van baliemedewerker Saskia Aaldering: “Schat je inkomen voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag altijd iets hoger in. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan. Het is heel vervelend als je een gedeelte van de ontvangen toeslagen alsnog moet terugbetalen.”