Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Slaap kindje slaap: 5x tips die écht helpen als je baby niet kan slapen

Het is weer zover: je baby heeft de hele nacht lopen spoken. Niet alleen vervelend voor je kleintje, maar jij wordt er zelf ook niet vrolijker van. Hoe zorg je er nu voor dat je kind zonder problemen naar dromenland vertrekt? Check deze tips.

Als je baby maar niet in slaap kan vallen (of om de haverklap huilend wakker wordt) kan dat een behoorlijke impact hebben op je gemoedstoestand. Eén troost: je bent niet alleen. ‘Waarom kan mijn baby niet slapen?’ zal de meest gegoogelde vraag zijn van menig kersverse moeder.

Als je baby niet kan slapen

Deze tips zullen geen wonderen verrichten, maar ze kunnen zeker helpen om jouw baby sneller in slaap te krijgen.

1. Zorg voor genoeg daglicht

Jouw lichaam is mega slim: je word moe als de avond valt, en voelt je energievol wanneer de zon schijnt. Nouja ‘energievol’.. laten we het erop houden dat je fysiek aanwezig bent. Hetzelfde geldt voor baby’s. Ook hun kleine lijfjes werken namelijk op dezelfde manier. Er is helaas één catch: hun ritme is nog niet voorgeprogrammeerd. Aan jou de dankbare taak om dat ritme erin te krijgen. Door ze gedurende de dag aan voldoende daglicht bloot te stellen kan hun lichaam langzaam wennen aan het dag- en nachtritme.

2. Creëer Routine

Rust, reinheid, regelmaat. Dé drie pilaren in de opvoeding van je kind. Net zoals jij waarschijnlijk het best functioneert als je routine aan je week toevoegt, werkt dat bij je baby precies hetzelfde. Zit iedere avond op dezelfde stoel, zing hetzelfde liedje of speel hetzelfde deuntje.

3. Minder stress

Kinderen zijn ontzettend gevoelig voor stress. Voel jij angst, verdriet, stress, paniek of andere stressvolle emoties? Dan kun jij nog zoveel zingen voor je baby, maar dan zullen die oogjes écht niet van dichtvallen. Ben dus eerlijk naar jezelf, en probeer deze emoties bij jezelf te erkennen en er met iemand over te praten. Zo is het vrij ‘normaal’ om niet op een roze wolk te zitten na de geboorte van je kind. Ongeveer 15% van de kersverse moeder dealt met een postnatale depressie. Waarschijnlijk ligt dit percentage veel hoger, aangezien deze meting natuurlijk alleen de gediagnostiseerde moeders telt.

4. Niet forceren

Als jouw kind écht niet wilt slapen ‘s avonds, ga het dan vooral niet forceren. Je wilt vermijden dat je kind bedtijd associeert met drama (en dan ben je nog verder van huis).

5. Gedraag je zo saai mogelijk

‘s Nachts dan. Als je baby ‘s nachts wakker wordt, of tijdens de nachtelijke voederuurtjes wil jij je zo saai mogelijk gedragen. Zelfs zoiets kleins als oogcontact of het horen van jouw stem kan heel excited zijn voor je kind. Hoe jij die saaie (en soms zelfs neerslachtige) voedermomenten doorkomt, lees je hier.

https://www.famme.nl/moeite-vroeg-opstaan-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting Science

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme