Dit is waarom je baby huilt tijdens het verschonen van zijn luier
Niets zo fijn als een schone onderbroek, zou je denken. Toch denken baby’s daar vaak anders over. Een baby huilt namelijk vaak tijdens het verschonen van zijn luier. Waarom is dat eigenlijk zo?
We verklappen alvast: het ligt niet aan jou. Er zijn meerdere redenen waarom baby’s huilen tijdens het verschonen van de luier.
Baby huilen bij luier verschonen
Het verschonen van de luier kan tot groot verdriet leiden bij een baby. Huilen, schreeuwen, krijsen. Nee, een baby heeft er vaak niet echt zin in. Dat ligt niet per se aan de verschoner, die doet – in de meeste gevallen – vaak alles goed. Maar waar het dan wel aan ligt? Dat heeft te maken met de (lichamelijke) ontwikkeling van het kind. Naar mate je dat meer begrijpt, kun je ook de baby helpen om minder te hoeven huilen.
Baby’s huilen omdat ze het koud hebben
In hun zachte rompertjes en makkelijke kleertjes hebben baby’s het vaak heerlijk warm en comfortabel. Hun lichaamswarmte blijft dicht bij ze in de buurt en vliegt nergens heen. Totdat je de kleertjes uittrekt, om die luier te verschonen. Dat kan koud aanvoelen, waardoor ze beginnen te huilen. Een inkoppertje, we weten het. Daarom de tip om een doek of deken over je baby heen te leggen terwijl je de luier verschoont.
5 vaardigheden die je leert tijdens je eerste maand als ouder
Het verschonen van de luier kan verwarrend zijn
Pasgeboren baby’s hebben het druk druk druk met de wereld om hen heen. En tegelijkertijd zijn ze bezig met het ontdekken van hun eigen lichaam. Daarom kan het hele proces van het verschonen van een luier verwarrend zijn, want wacht eens even, wat gebéurt er allemaal…? Je kunt je baby laten wennen aan het proces door vooral rustig aan te doen: langzame bewegingen, een aai over de bol en buik en zachtjes toespreken met geruststellende woordjes. Hoe meer luiers, hoe minder tranen – je baby went eraan.
Baby’s huilen omdat ze honger hebben
Baby’s en honger, het is geen gelukkige combinatie. Laat staan dat je een luier moet verschonen tijdens een hongerbui. Maar wat moet, dat moet – zéker in het geval van luiers verschonen, vooral na een dutje. Daarom zit er niets anders op dan stug doorzetten. We weten immers allemaal dat honger de voornaamste reden is voor verdriet bij baby’s. En als baby’s worden verschoond in plaats van gevoed, dan kan dat bij de baby niet alleen voor verdriet maar ook voor frustratie zorgen. Het resultaat: een diep, ó zo diep tranendal.
Een tip zou kunnen zijn om vlak voor etenstijd de luier al te controleren en, wanneer nodig, te verschonen.
Reflux kan nog pijnlijker zijn tijdens het verschonen
Lijdt je baby aan reflux? Dan kan de platte houding tijdens het verschonen oncomfortabel zijn. Een fijnere positie voor een baby met reflux is om schuin te liggen, met het hoofd iets omhoog. Zorg er dan voor dat je tijdens het verschonen iets onder het hoofdje legt.
Baby’s huilen tijdens het verschonen omdat je ze stoort
Naar mate baby’s ouder worden, willen ze ook steeds meer bezig zijn met de ontwikkeling van hun vaardigheden. Rollen, opdrukken, kruipen… Hoe meer baby’s oefenen, hoe sneller ze worden. Tijd is dus kostbaar, ook bij baby’s! En tijdens het verschonen moeten ze stil liggen, iets dat niet matcht met hun agenda. En voilà: verdriet, frustratie en ergernis. Ook hier geldt: stug doorzetten!
5x hoe kies je de juiste luier voor je kind (en voor jezelf)