Dit is waarom alle baby’s met een witte huid worden geboren
Na maandenlang in de baarmoeder te hebben geleefd, komt een baby tijdens de geboorte eindelijk in de wijde wereld terecht. Een baby ziet er op dat moment heel anders uit dan een paar weken of maanden erna. Eén ding wat nog veel verandert is de kleur van de huid, want alle baby’s worden wit geboren, ook wanneer hij of zij ouders met een donkere huidskleur heeft.
Wij vroegen dermatoloog dr. Daniel Kadouch hoe het kan dat alle baby’s wit worden geboren.
Huidtypen
Er zijn verschillende soorten huidtypen volgens Kadouch. “Dermatologen gebruiken de zogenaamde FitzPatrick huidtypen, variërend van type één bij iemand met een hele lichte huid, blauwe ogen en rossig haar, tot huidtype zes bij iemand met een hele donkere huid, donkere ogen, en donker haar.”
Zo moeten mensen met huidtype één tot en met vier hun huid goed beschermen tegen de zon, terwijl huidtypen vijf en zes van nature minder bescherming nodig hebben. Een donkere huid, oftewel huidtype zes, biedt meer natuurlijke bescherming tegen ultraviolette stralen van de zon.
Genetisch proces
“Onze huidskleur is een weergave van de hoeveelheid melanine, ook wel pigment, in onze huid. Hoe meer melanine er wordt aangemaakt in de huid, hoe donkerder onze huid, ogen en haren”, vertelt Kadouch. Melanine beschermt ook tegen uv-stralen van de zon en voorkomt zonverbranding op een natuurlijke wijze.
Kadouch legt uit dat het aanmaken van melanine een genetisch gereguleerd proces is. “Het aantal pigmentcellen in de huid die melanine, ook wel pigmentkorrels, afgeven in de huid, is genetisch bepaald op basis van de genen van de moeder en vader van het kind.”
Ontwikkeling bij baby’s
“Bij de geboorte is de huid van de baby nog dun en heeft het een donkerrode tot paarse kleur. Nadat de pasgeborenen lucht inademen, wordt de huid meestal rood”, zegt Kadouch. Dit vervaagt doorgaans op de eerste dag. Baby’s van ouders met een donkere huid kunnen er bij de geboorte merkbaar lichter uitzien dan hun ouders en krijgen na verloop van tijd een donkerdere huid.
Melanine productie
Dat de huid later pas donkerder wordt, komt doordat de melanine productie nog niet direct op gang komt. In de baarmoeder heeft de baby namelijk nog geen bescherming tegen de zon nodig. “Na de geboorte neemt de melanine productie in de huid toe, waardoor de huid van de baby donkerder wordt”, verduidelijkt Kadouch.
De uiteindelijke huidskleur is meestal rond de zes maanden volledig ontwikkeld.