Zo bescherm je je baby tegen bijtincidenten met jouw hond
In oktober 2019 werd een acht maanden oude baby doodgebeten door de hond van zijn grootouders. Het OM heeft inmiddels vrijspraak geëist voor de grootouders, die op dat moment op hun kleinzoon pasten. Hoe bescherm je je baby rondom honden en voorkom je bijtincidenten?
Kenniscentrum VeiligheidNL meldt dat naar schatting jaarlijks 1800 mensen op een spoedpost binnenkomen na een hondenbeet. Tussen 2018 tot en met 2022 werden zeven mensen doodgebeten door een hond, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 waren er drie fatale bijtincidenten en in 2021 en 2022 elk jaar twee.
Hondentaal en baby’s
Baby’s en honden kunnen goed samengaan. Desniettemin kunnen baby’s erg nieuwsgierig zijn en impulsief handelen. Het is voor hen moeilijk om de signalen van honden op te pikken en te begrijpen wat ze wel of niet fijn vinden. Het kan dan voorkomen dat de hond van zich afbijt om duidelijk te maken wat zijn grenzen zijn. Dit kan zijn om zijn bezittingen te beschermen, doordat hij schrikt of juist omdat hij overenthousiast is.
Karakter van je hond
Het is als baasje belangrijk om het karakter en herkomst van jouw hond goed te kennen. Dit kan namelijk veel zeggen over de manier van reageren. Een waakhond heeft tenslotte een ander karakter dan een schoothond.
Honden communiceren op een andere manier dan mensen, en het is als baasje essentieel om dit te herkennen. Honden waarschuwen meestal een aantal keer voordat ze echt uithalen, door bijvoorbeeld weg te lopen, te verstarren of te grommen. Het is dus belangrijk om op tijd in te grijpen en te voorkomen dat er daadwerkelijk iets verkeerds plaatsvindt.
Regels opstellen
Een huisdier kan erg goed zijn voor de ontwikkeling van een kind, maar het is wel belangrijk om goed op te letten en om duidelijke regels op te stellen. Bijvoorbeeld dat de baby en hond nooit tegelijkertijd alleen gelaten mogen worden in een ruimte. Zowel een hond als een baby kan onvoorspelbaar uit de hoek komen en dit kan tot gevaarlijke situaties lijden. En als eigenaar van de hond (en zeker als ouder) ben jij altijd verantwoordelijk wanneer er iets misgaat.
Hond met rust laten
Ook is het belangrijk dat de baby leert om de hond met rust te laten wanneer hij bijvoorbeeld eet of slaapt. De hond is geen speelgoed en kan alleen voorzichtig benaderd worden. Op deze manier is het voor de hond ook mogelijk om zich terug te trekken naar een veilige plek.
Een aantal andere basisregels kunnen zijn: de etensbak, waterbak en mand zijn alleen van de hond en staan uit de buurt van en mogen niet aangeraakt worden door de baby. Let er daarnaast bij het knuffelen op dat de baby niet op of onder de hond gaat liggen of de hond gaat omhelzen. Ook is het verstandig om je baby niet liggend op de grond te laten spelen als de hond erbij is. Een bench voor de hond kan een goed hulpmiddel zijn.
Positieve associatie
Daarnaast is het voor de hond belangrijk om een positieve associatie te hebben met de baby. Geef de hond bijvoorbeeld wat lekkers wanneer je je baby aan het verschonen bent, of neem de hond mee tijdens het wandelen met de kinderwagen. Dit verbetert de band tussen de hond en de baby.
8x geschikte huisdieren voor kinderen (en nee, hond staat niet op één……)