Wat als je baby in het vruchtwater gepoept heeft tijdens je bevalling?
Als je zwangerschap ten einde loopt, hoor je dat je het vruchtwater moet checken op het moment dat je vliezen breken. Is het helder of lichtroze, met witte vlokjes, dan is het goed. Soms komt het voor dat het bruin of groenig is, dat er een andere substantie doorheen zit: dit is meconium. Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept.
Meconium is de eerste poep van je baby na de bevalling en dit is vaak heel donkergroen tot soms haast zwart van kleur. Ook is het dik en plakkerig, soms wordt het vergeleken met teer.
Wat als je baby in het vruchtwater heeft gepoept?
Bevat jouw vruchtwater tijdens je bevalling deze plakkerige babypoep? Dan heet dit meconium-houdend vruchtwater en dit kan gevolgen hebben voor je bevalling en de baby.
Waarom poepen sommige baby’s in het vruchtwater?
Het kan meerdere redenen hebben dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft, bijvoorbeeld omdat je al over je uitgerekende datum heen bent. Maar liefst 25 procent – 50 procent van de baby’s die 42 weken of langer in de baarmoeder zitten, poept in het vruchtwater.
Dit komt dan vaak omdat de darmen rijp zijn en alles gewoon goed werkt. Ook kan het zijn dat je baby niet lekker meer zit in je buik, of dat hij zelfs in nood is. De reflex is dan poepen in het vruchtwater.
Heeft de baby hier last van?
Meestal heeft je baby er zelf geen last van, behalve natuurlijk als hij in nood is. Vaak worden baby’s die in het vruchtwater gepoept hebben zonder problemen en gezond geboren, maar het kan voorkomen je baby wat van het meconium inademt. In dat geval komt het in zijn longen terecht en dit kan wel gevaarlijk zijn voor je baby.
Hoe gaat het verder als je meconium-houdend vruchtwater ontdekt tijdens je bevalling?
Omdat het niet altijd meteen duidelijk is waarom je baby heeft gepoept, zal je vrijwel altijd naar het ziekenhuis moeten. Hier kan het hartje van je baby goed in de gaten worden gehouden. Ze onderzoeken dan je ongeboren baby en ze bespreken met jou of je ingeleid wil worden (als je weeën nog niet op gang gekomen zijn) of dat er andere opties zijn.
In de meeste gevallen kan je gewoon natuurlijk bevallen. Het mondje van je baby zal dan zo snel mogelijk schoongemaakt worden, het liefst nog voordat hij zelf kan ademen, zodat er geen meconium in zijn longen terecht komt.
Kan je thuis bevallen als je baby in het vruchtwater heeft gepoept?
Soms breken je vliezen tegen het einde van je bevalling en komen jij en je verloskundige er dan pas achter dat er poep in het vruchtwater zit. In overleg met jou zal de verloskundige dan bespreken of je alsnog naar het ziekenhuis gaat. Of dat de bevalling al te ver gevorderd is en je baby thuis ter wereld zal komen.
Wat gebeurt er na je bevalling?
Nadat je baby geboren is, houden ze hem goed in de gaten om te zien of alles goed met hem gaat. Het kan zijn dat jullie ter observatie nog even in het ziekenhuis verblijven.
Lees ook:
- Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wilt weten
- Een bevalling bestaat uit vijf verschillende fases. Dit zijn ze!