Drinkt jouw baby minder? Dit zijn mogelijke oorzaken en oplossingen
Voor een goede groei en ontwikkeling is het belangrijk dat een baby voldoende voeding binnenkrijgt. Als jouw baby voor een bepaalde tijd wat minder drinkt, dan hoeft dat niet meteen zorgwekkend te zijn, maar het is wel goed om er zo snel mogelijk achter te komen wat de oorzaak is.
Er kunnen namelijk verschillende oorzaken het gevolg zijn van het weinig drinken van jouw baby.
Gevolgen van weinig drinken
Als eerste is het goed om in de gaten te houden of jouw baby voldoende blijft aankomen en, in jouw ogen, niet ziek is. Het kan namelijk zijn dat een baby gewoon minder voeding nodig heeft, waardoor het niet per se een probleem is. Aan de andere kant is het nooit verkeerd om je kindje goed in de gaten te houden, want als er wel een oorzaak van is, kun je die het beste zo snel mogelijk oplossen.
Mogelijke gevolgen van te weinig drinken, zijn dat een baby niet goed groeit, gewicht verliest of niet genoeg aankomt. Ook kan een baby er onrustig door worden of juist te rustig worden en hij of zij heeft maar weinig natte luiers. Gelukkig houdt het consultatiebureau ook goed in de gaten of jouw kindje goed groeit en als dit niet het geval is, volgen er onderzoeken.
Mogelijke oorzaken en oplossingen
Volgens Gezondheidsnet kunnen de volgende oorzaken mogelijk ervoor zorgen dat jouw baby minder drinkt.
1. Te vroeg geboren
Als jouw baby te vroeg geboren is, kan drinken soms nog wat moeite en energie kosten. Hij of zij kan het nog moeilijk vinden om tegelijkertijd te drinken, slikken en ademen. Grote kans dat je baby na twee of drie weken al een stuk beter drinkt.
Probeer om je kindje niet langer dan dertig minuten te voeden, anders is de kans groot dat hij of zij uitgeput raakt.
2. Geel zien
Het kan zijn dat je baby in de kraamweek een beetje geel ziet, doordat het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is. Dit zorgt ervoor dat baby’s wat sloom worden, waardoor zij minder zin hebben om te drinken.
Probeer je baby regelmatig tijdens de borstvoeding aan de borst te leggen. Geef je flesvoeding? Laat je baby dan elke keer een klein beetje drinken.
3. Korte tongriem
Een andere mogelijke oorzaak van het weinig drinken is een te korte tongriem bij je kindje. Op het consultatiebureau kan de arts dit checken.
Als dit inderdaad het geval is, dan kan dat worden ingeknipt. Dit wordt uitgevoerd door de KNO-arts, maar wees niet bang, het doet je baby geen pijn.
4. Moeite met ademhalen
Als een baby moeite heeft met ademen door de neus, kan dat voor problemen tijdens het drinken zorgen. Dit kan komen door een verkoudheid, wat vaak het geval is, maar het kan ook komen door een aangeboren vernauwing.
Valk voordat je je baby gaat voeden, kun je wat zoutwateroplossing druppelen in zijn of haar neus. Vaak is dit genoeg om het probleem op te lossen.
5. Kortademigheid
Als jouw baby een hart- of longafwijking heeft, kan dat zorgen voor kortademigheid. Het gevolg daarvan is vaak dat drinken lastig is en je kindje snel ademt tijdens het drinken. Je merkt het ook doordat hij of zij af en toe moet stoppen met drinken vanwege zijn benauwdheid,
Heb jij het idee dat dit voor jouw baby het geval is? Neem dan contact met de huisarts op.
6. Ziekte of infectie
Baby’s drinken ook vaak slecht als ze een infectie hebben opgelopen of als ze ziek zijn. Dit kun je helaas niet altijd direct opmerken bij je kindje.
Als jouw baby slecht drinkt en ook een hoge of lage temperatuur heeft, ga dan samen naar de huisarts.
7. Borstvoeding
Geef jij jouw baby borstvoeding en drinkt hij of zij weinig? Dat kan komen doordat je kindje moeite heeft om jouw borst goed te pakken. Met name als jij een grote borstomvang hebt, kan dit voor je baby lastig zijn.
Heb jij het idee dat dit de oorzaak is van het weinige drinken? Neem dan contact op met een lactatiekundige, die kan jou hier tips voor geven.
8. Flesvoeding
Geef jij jouw baby flesvoeding? Dan kunnen de oorzaken de dop en de speen op de fles zijn. Zo is er een kans dat je de dop verkeerd dichtdraait. Als je de dop op de fles heel vast aandraait, dan ontstaat er in de fles een vacuüm door het drinken, waardoor er niets uitkomt.
Probeer in het vervolg de dop minder stevig vast te draaien en kijk of het drinken dan beter gaat.
Uren achter elkaar drinken? Dit is het verschil tussen clusteren bij flesvoeding en borstvoeding