Kan een baby bruine ogen krijgen als beide ouders blauwe ogen hebben?
Als jij en je partner allebei blauwe ogen hebben, zou je denken dat jullie kind ook gezegend zal zijn met blauwe kijkers. Dat hebben we altijd geleerd op school. Niets is minder waar, want uit onderzoek is gebleken dat het heel goed zou kunnen dat jullie kind bruine ogen krijgt.
Gemuteerd gen
Dat heeft alles te maken met het feit dat blauwe ogen ontstaan uit een gemuteerd gen. Iedereen op de wereld had namelijk bruine ogen, maar ooit is er een gen gemuteerd (onderzoekers denken bij een Spaanse man die zevenduizend jaar geleden leefde) waardoor de nakomelingen van diegene dus blauwe ogen kregen.
De Universiteit van Kopenhagen onderzocht 800 ‘blauwogen’, en 99,5 procent van de mensen was in het bezit van hetzelfde gemuteerde gen. Je kunt dus stellen dat (bijna) alle mensen met blauwe ogen met elkaar in verband staan. Huuhh, gek idee.
Dominant gen
Maar, hoe kan het dan dat twee mensen met blauwe ogen tóch een kind met bruine ogen kunnen produceren? Het antwoord is simpel. Iedereen krijgt twee genen van zijn ouders, een van de moeder en een van de vader. Stel dat de vader in het bezit is van een gemuteerd gen, maar ook van een werkend gen voor bruine ogen, dan krijgt het kind bruine ogen. Dat gen is namelijk dominant.
Speciale mensen
En wat nu als beide ouders een gemuteerd gen hebben? Dan is de kans op een kind met blauwe ogen vijfentwintig procent. Omdat het gemuteerde gen het niet wint van een werkend gen voor bruine ogen, is er een grote kans dat het gemuteerde gen door de generaties heen verloren gaat. Lang verhaal kort: mensen met blauwe ogen zijn dus eigenlijk gewoon heel speciaal én kunnen kinderen krijgen met bruine ogen. Toch even terug naar de biologieleraar met dit nieuwe inzicht!
Meer lezen?