Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 15 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je baby blijft spugen na het drinken: alle feiten op een rij

Geeft jouw baby melk terug na het drinken aan de borst of uit het flesje? Als dit veel is, kán het reflux zijn. Maar ook als het geen reflux is, kun je als nieuwbakken mama best bezorgd zijn wanneer je baby vee spuugt.

Wij zetten alle feiten op een rij, maar onthoud: bij zorgen, altijd naar de huisarts gaan!

Waarom spuugt een baby na borst- of flesvoeding?

Doordat baby’s vaak een nog niet goed ontwikkelde sluitspier hebben tussen de slokdarm en de maag, kan er voeding en maagzuur omhoog komen. Dat is heel normaal, iedere baby geeft weleens wat melk terug. Je kunt je dan misschien zorgen maken over of je kleine wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te groeien. En als je kleintje pijn ervaart door het zuur in zijn slokdarm, is dat natuurlijk enorm vervelend.

14 x wat je nooit moet zeggen tegen de moeder van een refluxbaby

Wanneer spuugt een baby te veel?

Wat een baby aan melk teruggeeft kan voor het blote oog veel lijken, maar in werkelijkheid best meevallen. Om het zelf te peilen, kun je een testje doen: giet eens 50 cl vloeistof over het aanrecht. Dit staat gelijk aan de maaginhoud van een baby van twee tot drie weken oud. Je zult zien dat 50 cl een flinke plas is en de kans zit er dik in dat je baby minder heeft teruggegeven.

Maar was het wel zo veel, dan heeft je kleine er inderdaad bijna een hele voeding uitgegooid. Als dit een keertje voorkomt, is dat niet erg – je baby zal de schade inhalen. Maar gebeurt dit vaker? Dan is het een idee om naar het consultatiebureau of de arts te gaan, of een goede lactatiekundige in te schakelen.

https://www.famme.nl/baby-vol-signalen/

Heeft de borst- of flesvoeding invloed op spugen?

Spugen kan zowel bij de borst als de fles voorkomen, dus het een is niet beter dan het ander. Wel kunnen er verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Dus kijk goed wat de mogelijke oorzaak is, dan kun je het wellicht oplossen of in ieder geval verminderen.

Oorzaken van spugen bij borstvoeding:

  • Je baby geniet misschien zo van het liggen aan mama’s borst, dat ‘ie iets te lang aan de borst blijft liggen en daardoor een beetje veel melk binnenkrijgt. En wat teveel voor het buikje is, wordt weer teruggegeven
  • Je baby slikt wat lucht in met de melk, als ie een gulzige drinker is. Dit kan leiden tot darmkrampjes, maar ook boertjes waarbij melk mee terugkomt (dit gebeurt overigens ook vaak bij flesvoeding)
  • Jij hebt misschien een sterke toeschietreflex, waardoor de baby de sterke melkstroom niet kan verwerken.

Oorzaken van spugen bij flesvoeding:

In een flesje kun je natuurlijk precies de hoeveelheid melk afmeten. Maar niet alleen de hoeveelheid melk die een baby binnenkrijgt kan leiden tot spugen. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Je baby kan de voeding te snel binnenkrijgen, bijvoorbeeld door een te speen met een te groot gat
  • Je baby kan overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen of zelfs een allergie hebben. En we hoeven je niet te vertellen – we doen het toch – dat roken en alcohol drinken uit den boze is.

11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen

8 tips tegen spugen

Als je baby ondanks het spugen vrolijk is, goed groeit en zich ontwikkelt en volle plas- en poepluiers geeft, hoef je niet meteen aan de alarmbel te trekken. Overgeven is dan vooral een issue voor de zich opstapelende was, maar niet zozeer een medisch probleem. Toch fijn om wat tips achter de hand te hebben om het spugen te voorkomen of in te dammen:

  • Zoekt je baby troost en rust aan mama’s borst? Bied hem dan de lege borst aan, dus de borst waarmee hij de laatste voeding is geëindigd
  • Geef de voeding met korte tussenpozen (even drinken en dan weer even stoppen, etc.). En probeer je baby tíjdens het voeden een boertje te laten doen, in verschillende houdingen
  • Merk je dat je baby zich verslikt tijdens borstvoeding? Neem ‘m even van de borst en kolf wellicht wat af, om de sterkste melkstroom weg te laten lopen
  • Raadpleeg een diëtist in overleg met een arts, om een eventuele allergie te ontdekken of uit te sluiten. Zo zou je koemelkeiwitten, soja, ei of tarwe uit je eten kunnen schrappen, om te checken of het spugen van je baby zo wordt opgelost
  • Zorg dat je je baby, als ‘ie regelmatig spuugt, rechtop draagt in bijvoorbeeld een draagdoek
  • Zorg dat je baby niet (te veel) volledig plat op de rug ligt. De maaginhoud kan dan makkelijk de slokdarm terug inglijden, wat voor pijn zorgt. Slaapt hij bij jou in bed, dan kun je zijn hoofdje op je bovenarm laten rusten. In z’n eigen bedje zou je het hoofdeinde van het matras iets kunnen verhogen
  • Soms wil johannesbroodpitmeel helpen tegen het spugen. Johannesbroodpitmeel maakt de voeding dikker en dit kan ervoor zorgen dat het spugen vermindert
  • Wanneer het spugen aanhoudt, zijn sommige baby’s gebaat bij een bezoek aan de osteopaat of chiropractor. Maar let hierbij goed op dat je een goede te pakken hebt met de juiste diploma’s en ervaringen op zak.

Als deze tips niet werken, doe je er goed aan om je baby door een arts te laten onderzoeken. Speel niet voor eigen dokter! Misschien heeft je baby toch reflux of iets anders onder de leden.

https://www.famme.nl/voor-en-nadelen-van-het-combineren-van-borstvoeding-en-flesvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme