Waar moet je opletten bij baarmoederontsteking?
Baarmoederontsteking, ook wel bekend als endometritis, kan bij vrouwen voor veel pijn en ongemak zorgen. Wat zijn de symptomen en hoe kun je herkennen of er echt iets mis is? Je leest het hieronder.
Wanneer je denkt dat je een baarmoederontsteking hebt, dan is het belangrijk om direct naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt.
Symptomen van een baarmoederontsteking
Er zijn diverse symptomen die kunnen duiden op baarmoederontsteking. Veelvoorkomende symptomen zijn:
Buikpijn
Een van de meest voorkomende symptomen is buikpijn. Vrouwen met baarmoederontsteking kunnen last hebben van een zeurende, krampachtige pijn in de onderbuik. Het kan voelen alsof je ongesteld moet worden.
Veel vaginale afscheiding
Baarmoederontsteking kan zorgen voor veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een toename in hoeveelheid, kleur en geur. Soms kan de afscheiding zelfs pus bevatten.
Koorts en rillingen
Wanneer je een ontsteking in de baarmoeder hebt, dan kun je ook last krijgen van hoge koorts en koude rillingen.
Onregelmatige menstruatie
Ook een veel voorkomend symptoom is een onregelmatige menstruatie. Soms duurt het langer of juist korter voordat je weer ongesteld bent.
Pijn tijdens het vrijen
Vrijen kan soms erg pijnlijk zin bij een baarmoederontsteking. Wanneer je dit merkt dan is het goed om direct langs de huisarts te gaan.
Pijn in de onderrug
Sommige vrouwen hebben last van pijn in de onderrug. De pijn is te vergelijken met de krampen die je hebt als je ongesteld moet worden.
Hoe gevaarlijk is baarmoederontsteking?
Hoe gevaarlijk het is, ligt aan hoe erg de ontsteking is. In het geval dat je een milde ontsteking hebt, dan kan het soms vanzelf genezen of weggaan door een korte antibioticakuur. Wanneer je er langer last van hebt en je er maar mee door blijft lopen, dan kan de ontsteking zich verspreiden en zelfs voor ernstige complicaties zorgen. Ernstige complicaties zoals onvruchtbaarheid en chronische bekkenpijn zijn hier voorbeelden van. Het is daarom goed om hulp in te schakelen als je het idee hebt dat je baarmoederontsteking hebt.
Komt baarmoederontsteking vaak voor?
Baarmoederontsteking komt vaak voor. De ene vrouw heeft er nooit last van, terwijl een andere vrouw er vaker last van kan hebben. Hoe vaak het voorkomt heeft te maken met diverse factoren. Denk hierbij aan leeftijd, algemene gezondheid en seksuele activiteit. Vrouwen die een spiraaltje gebruiken, net zijn bevallen of een keizersnede hebben ondergaan hebben de grootste kans op een baarmoederontsteking.
Hoe weet je dat er iets mis is met je baarmoeder?
Als je het vermoeden hebt dat er weleens iets mis kan zijn met je baarmoeder, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts. Jouw huisarts kan je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog. Een gynaecoloog kan testen doen, waaronder een bloedonderzoek en een echo, om de juiste diagnose te stellen. Hij of zij kan er dan voor zorgen dat je de juiste hulp ontvangt.
Doet baarmoederhalsontsteking pijn?
Baarmoederonsteking doet in de meeste gevallen veel pijn. Zeker buikpijn en rugpijn komen vaak voor. Wanneer je last hebt dan is het belangrijk om er snel iets aan te doen. Je kunt hiervoor dus het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts.