Inpakken voor een autovakantie met baby: wat neem je mee?
Het plannen van een autovakantie met een baby is een uitdaging, vooral als je voor de eerste keer gaat. Het is een flinke rit vanuit Nederland naar Frankrijk of Italië, een goede voorbereiding kan de reis een stuk aangenamer maken.
Met alle drie mijn kinderen ben ik op autovakantie geweest toen ze nog baby waren. Met als toppunt een rit naar het Gardameer met drie kinderen van drie maanden, anderhalf jaar en drie jaar oud.
Autovakantie met baby
Tijdens deze autovakantie naar het Gardameer hebben we op de heenweg meerdere stadjes aangedaan en hier hebben we ook overnacht. Zo hoefden we niet langer dan vier uur achter elkaar te rijden met de kinderen.
Op de terugweg hebben we het anders aangepakt. We vertrokken om 16.00 uur ’s middags vanuit het Gardameer en reden in één stuk door naar Nederland. Onderweg stopten we voor het avondeten en nog een paar keer voor borstvoeding. De kinderen hebben de hele weg verder geslapen. Ik checkte regelmatig of alle kinderen nog goed en comfortabel in hun stoel lagen.
Inpakken voor een autovakantie met baby
Hier is een uitgebreide gids met alles wat je moet weten en meenemen voor een zorgeloze autovakantie met je kleintje.
De voorbereiding
Voordat je vertrekt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Niet alleen met het inpakken van de juiste spullen, maar ook het plannen van de route en het inbouwen van voldoende rustpauzes.
Routeplanning
- Plan je route vooraf en zorg ervoor dat je regelmatig pauzes inbouwt. Het is aanbevolen om elke twee uur te stoppen, zodat je baby even uit de auto kan. Op Google Maps staan de grotere parkeerplaatsen met tankstations meestal goed aangegeven. Bedenk dat baby’s onvoorspelbaar zijn, het kan dus dat je na twintig minuten al moet stoppen, omdat de baby gepoept of gespuugd heeft.
- Probeer ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat te vertrekken om de hitte te vermijden en gebruik te maken van de slaaptijden van je baby. Als je om 04.00 uur ’s ochtends vertrekt, slaapt de baby nog even verder en kun je ontbijten in België en lunchen in Frankrijk. Als je om 16.00 uur ’s middags vertrekt, kun je stoppen voor het avondeten en proberen de nacht door te trekken.
- Zoek naar kindvriendelijke rustplaatsen met speelvoorzieningen en schaduwrijke plekken voor comfort. Hier kun je de baby even op een kleedje laten bewegen en tummy time geven. De maxicosi zit na een tijdje niet meer zo lekker namelijk.
Documenten en medicijnen
- Zorg ervoor dat je alle benodigde reisdocumenten hebt, zoals identiteitsbewijzen en de medische gegevens van je baby.
- Neem een EHBO-kit mee met pleisters, ontsmettingsmiddel, paracetamol voor baby’s en eventueel voorgeschreven medicijnen.
De autorit
Tijdens de autorit zelf zal je wat meer dingen nodig hebben dan je gewend bent op een normale autovakantie.
Autobenodigdheden
- Een veilige en comfortabele autostoel die geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je baby is het belangrijkst. Zorg ervoor dat de autostoel correct is geïnstalleerd volgens de voorschriften.
- Zonneschermen voor de zijramen helpen je baby beschermen tegen de zon en houden de auto koel.
- Een achterbankspiegel kan handig zijn om je baby in de gaten te houden zonder je ogen van de weg te halen.
Voeding
- Als je borstvoeding geeft, is dat makkelijk, je hebt hier niets voor nodig want dit kun je altijd doen op een parkeerplaats in de auto. Als je het fijn vindt, neem dan een grote doek mee zodat je jezelf kunt bedekken.
- Geef je flesvoeding? Neem voldoende flesjes, flessenwarmers en melkpoeder mee. Een thermosfles met heet water is ook goed om niet te vergeten. Flesvoeding is ook in het buitenland verkrijgbaar, soms zelfs hetzelfde merk, maar onder een andere naam. Wil je geen risico lopen? Neem dan genoeg voorraad mee.
- Snacks zoals knijpfruit en speciale babykoekjes zijn handig voor oudere baby’s.
- Zorg ervoor dat zowel jij als je baby goed gehydrateerd blijven. Neem voldoende water mee, vooral tijdens warme dagen. Een paar extra anderhalve liter flessen water in de achterbak kunnen nooit kwaad.
Verzorging
- Luiers. Neem er genoeg mee voor de hele reis plus een extra voorraadje. Zorg ook altijd dat ze binnen handbereik liggen.
- Billendoekjes en een verschoonmatje. De grotere parkeerplaatsen langs de Route du Soleil hebben goede voorzieningen, maar het kan ook voorkomen dat je de baby snel een schone luier moet geven op een verschoonmatje op de passagiersstoel.
- Desinfecterende handcrème of zeep. Dit is handig voor als je tussendoor een kakluier hebt en er is geen kraan in de buurt. Even de handen afspoelen met een fles water en wat desinfecterende handcrème erop.
Kleding en comfort
- Pak voldoende kleding in, inclusief reservekleding voor onderweg. Laagjes zijn slim, zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan veranderende temperaturen. Comfortabele kleding voor in de auto is een aanrader, zoals rompertjes en zachte leggings. Laat de spijkerbroekjes maar even in de koffer.
- Dekentjes en slaapzakjes die passen bij het seizoen en de temperatuur. Een favoriete knuffel of speen voor troost en om beter te slapen in de auto zijn ook aanraders.
Entertainment
- Klein speelgoed dat makkelijk vast te houden is en geen gevaarlijke onderdelen heeft. Denk aan rammelaars, knisperboekjes en bijtringen.
- Audioverhaaltjes of kinderliedjes kunnen ook helpen om je baby te vermaken.
- Een tablet of smartphone met vooraf gedownloade kindervideo’s of liedjes kan een redder in nood zijn tijdens lange stukken rijden. Vergeet niet een autolader mee te nemen.
De bestemming
Voordat je aankomt is het belangrijk om een aantal dingen te checken op locatie.
Accommodatie
- Zorg ervoor dat je accommodatie babyvriendelijk is. Vraag van tevoren of er een babybedje en een kinderstoel beschikbaar zijn en of de ruimte kindveilig is. Zo kom je niet voor verassingen te staan.
- Een accommodatie met kookfaciliteiten is handig, zodat je zelf maaltijden voor je baby kunt bereiden.
- Ook is het handig dat je beschikking hebt tot een eigen wasmachine, zodat je niet met een zak vieze spuugdoekjes en rompers komt te zitten.
Gezondheidszorg
- Zoek van tevoren de contactgegevens op van lokale medische diensten voor het geval dat er iets gebeurt. Met een kleine baby wil je in de buurt zijn van een arts.
Kindvriendelijke vakantiebestemmingen: hier wil je op letten