Zijn die blaasjes bij je kind apenpokken? Dit zijn de symptomen van monkeypox
Monkeypox, klinkt leuk, is het niet. Het is namelijk een overdraagbaar virus dat vorig jaar opeens de kop op stak in ons land. Het komt oorspronkelijk alleen voor in Afrika, maar nu dus ook in Europa. Een andere naam voor monkeypox is apenpokken, alhoewel dat soms wordt verward met krentenbaard. Daarom is het handig om een checklist te hebben met symptomen waaraan je apenpokken herkend.
Wees ten eerste gerust: die blaasjes op de huid van je kind zijn waarschijnlijk geen apenpokken. Het virus is nog steeds heel erg zeldzaam in Nederland dus waarschijnlijk heb je te maken met ‘gewone’ pokken, zoals de waterpokken. De ziekte duurt ongeveer twee tot vier weken en de meeste mensen worden er niet erg ziek van.
Krentenbaard of apenpokken?
Nog even over die krentenbaard: op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname wordt krentenbaard vaak apenpokken genoemd. Vandaar dat in Nederland ook wel wordt gesproken over monkeypox, om verwarring te voorkomen. In dit artikel wordt apenpokken en monkeypox door elkaar gebruikt, beide staat voor het virus dat de ziekte apenpokken overbrengt.
Hoe wordt het apenpokkenvirus overgedragen?
Het apenpokkenvirus is overdraagbaar, maar pas op het moment dat je kind lang heeft geknuffeld met iemand die het virus bij zich draagt. Dit komt omdat het virus in de blaasjes, korstjes en wondjes zit van iemand met monkeypox. Via hoesten of niezen is het virus waarschijnlijk niet overdraagbaar, in tegenstelling tot de waterpokken, maar hier wordt meer onderzoek naar gedaan. In de meeste gevallen wordt het virus overgedragen bij lang knuffelen, zoenen of seks.
Symptomen van apenpokken bij kinderen
Symptomen van apenpokken verlopen in de meeste gevallen zo:
- Vlekjes op de huid
- De vlekjes kunnen jeuken en pijn doen
- Op de vlekjes komen blaasjes met vocht
- Soms lijken de blaasjes op puistjes (acne)
- De blaasjes drogen op en worden korstjes
- Na 2-3 weken laten de korstjes los
Vaak krijgen mensen of kinderen met apenpokken ook koorts en soms hoofdpijn of spierpijn.
Heeft mijn kind apenpokken?
Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken en geen apenpokken. Wel is het zo dat jonge kinderen onder de acht jaar een hoger risico hebben op een gecompliceerder verloop van de ziekte. Heeft je kind blaasjes? Bel dan de huisarts om je kind te laten onderzoeken.
Wat is monkeypox (apenpokken) en hoe besmettelijk is het voor zwangeren en kinderen?