Anoniem: ‘Mijn vriend appt dagelijks met een andere vrouw. Valt dat onder vreemdgaan?’
‘Het viel me nooit enorm op, maar doordat mijn vriend als gevolg van de corona maatregelen vanuit huis werkt, des te meer. Hij zit continu te appen.’
‘“Met een collega van kantoor”, aldus vriendlief. Maar hij heeft helemaal geen directe collega die ‘Cindy’ heet. En zeker niet rond middernacht.’
Valt structureel appen met een ander onder vreemdgaan?
Mijn vriend gaat niet vreemd, daar steek ik mijn beide handen voor in het vuur. Hij is ook geen flirt of een vrouwengek, het is een degelijke en aardige man. Maar ook een degelijke en aardige man wil aandacht. En als dat dan via WhatsApp gaat is dat voor een man als mijn vriend ideaal. Veilig, want het is niet live en extra veilig: appen met een andere vrouw valt niet onder vreemdgaan.
Maar is dat écht zo? Ga je alleen vreemd als je ook daadwerkelijk met iemand zoent of seks hebt? Of die intentie hebt? Als je alleen ‘maar’ appt, belt of mailt met een vrouw is dat technisch gezien geen vreemdgaan. Maar daar zet ik dus mijn vraagtekens bij.
Samen sinds jaar en dag
Mijn vriend en ik zijn sinds onze studietijd bij elkaar, dus inmiddels ben ik ruim tien jaar de enige vrouw in zijn liefdesleven. We hebben allebei een drukke baan en een eventuele kinderwens heeft ons huis nog niet bereikt. Ik ben ‘pas’ 31, mijn vriend is 30, dus we hebben nog wel even. We hebben een leuke vriendenclub, wonen middenin Rotterdam en ook ons seksleven is best goed, al zeg ik het zelf. Al met al niet slecht, lijkt mij. Maar misschien dat dat dus voor hem niet geldt, want waar komt anders de behoefte vandaan om continu met een andere vrouw te appen?
Het viel me voordat de corona maatregelen werden ingesteld al op dat hij ineens veel meer op zijn telefoon zat. Tijdens het ontbijt, voordat hij ging slapen, in het weekend – eigenlijk was hij continu in de weer met zijn mobieltje. Ik zocht daar niet veel achter, ik heb een keer gevraagd met wie hij dan appte en toen zei hij ook eerlijk dat het de receptioniste is van het pand waar zijn kantoor zit. Cindy heette ze, getrouwd en heel aardig. Meer vertelde hij niet. Dat hoefde ook niet, hij was eerlijk en ik vertrouw hem. Want daar draait een relatie om – eerlijkheid en vertrouwen.
Waar kan dit toe leiden?
Maar nu werken we dus beiden vanuit huis en valt me de frequentie van het oplichtende schermpje wel op. Ik vertrouw hem nog steeds, weet ook honderd procent zeker dat hij nog niet ‘echt’ vreemd is gegaan met haar. Hij gaat bijvoorbeeld niet random boodschappen doen, of voor werk weg of rennen in het Kralingse Bos. Maar, ik schrijf dus wel uit automatisme ‘nog’. Want als we het even heel simpel analyseren, in de categorie ‘psychologie van de koude grond’, valt dit dan niet gewoon onder ‘voorspel’ en staat het grote leed mij nog te wachten?
Ik val voor nu toch terug op vertrouwen. Want als Cindy een man van in de veertig was geweest die luisterde naar de naam ‘Peter’, had ik me zeer waarschijnlijk nergens zorgen om gemaakt. En ik snap ook dat soms alleen al aandacht krijgen meer dan genoeg is voor een fijne ego-boost. Maar iets in me zegt dat ik wel alert moet blijven. Tenslotte weet je maar nooit, toch?
Meer anonieme verhalen lezen?
- Anoniem: ‘Mijn vader heeft een affaire en mijn moeder heeft geen idee. Vertel ik haar iets – of niets?’
- Persoonlijk: ‘Heb ik voor de verkeerde man gekozen?’
- Anoniem: De grote liefde van mijn dochter valt in de categorie ‘fout vriendje’. Grijp ik in?’