Anna-Louise is post-partum doula: ‘Het was voor mij een harde landing in het moederschap’
Van een doula bij je bevalling heb je misschien weleens gehoord. Maar wist je ook al dat er post-partum doula’s bestaan? Zij ondersteunen en begeleiden je juist ná je bevalling. Famme sprak met post-partum doula Anna-Louise over wat haar beroep precies inhoudt.
Anna-Louise werkte jarenlang als pedagoog, maar nadat ze zelf moeder werd veranderde haar hele kijk op de periode na de bevalling. “Negen maanden na de bevalling voelde ik me nog niet de oude”, vertelt Anna-Louise. “Ik besloot me te gaan verdiepen in deze periode na de bevalling en volgde verschillende cursussen. Daardoor wist ik, hier moet ik iets mee doen, ik wil hierin een verschil gaan maken voor andere moeders.” Ze liet zich vervolgens omscholen tot post-partum doula en ondersteunt nu andere vrouwen na hun bevalling.
Wat doet een post-partum doula precies?
“Een post-partum doula komt in de kraamtijd bij vrouwen thuis om hen te ondersteunen en bij te dragen aan hun herstel. Geboorte gaat niet alleen over het krijgen van kindjes, maar ook over het maken van sterkte, competente moeders die naar hun intuïtie luisteren en hun krachten kennen. Ik probeer daar met helpende en helende rituelen aan bij te dragen. Een geboorte wordt altijd geassocieerd met het krijgen van een kind, maar er wordt dus ook een moeder geboren. In heel veel culturen is het ook heel normaal dat een moeder na de bevalling weken lang wordt verzorgd en ondersteund.
Alle behandelingen en rituelen die ik doe zijn vooral gericht op warmte. Warm blijven is heel belangrijk in het herstel. In sommige culturen gaan vrouwen ook niet onder de douche na de bevalling omdat dit hen te veel afkoelt.”
Dat je post-partum doula wilde worden kwam voort uit je eigen ervaring…
“Ja, als pedagoog wist ik heel veel van baby’s en kinderen en ik was dan ook heel zelfverzekerd. Ik ging dit wel even rocken. Tijdens mijn zwangerschap deed ik verschillende cursussen gericht op de bevalling. Ik zag dat als de eindstreep. Maar na de bevalling was het voor mij een harde landing in het moederschap. Om me heen zag ik moeders die drie dagen na de bevalling weer gingen koken, en na een week buiten wandelden. Zelf dacht ik alleen maar: waar haal ik die kracht vandaan? Wat hoor ik te kunnen? Wat word er van mij als kraamvrouw verwacht? Ik stond die periode vaak huilend onder de douche.
Vervolgens dacht ik: negen maanden op, negen maanden af. Dat werd een nieuwe doelstelling, even door de zure appel heen bijten, dan zou ik me beter voelen. Alleen voelde ik me na negen maanden nog steeds niet de oude. Ik was energieloos en miste de sprankeling in mijn ogen. Daar begon mijn zoektocht die uiteindelijk leidde tot het omscholen naar post-partum doula.”
Waarom is een post-partum doula zo belangrijk?
“De meeste moeders zijn geneigd altijd hun kind op de eerste plek te zetten, maar daarbij kun je gemakkelijk jezelf vergeten. Als je goed voor jezelf zorgt, en goed herstelt. Goed voor jezelf zorgen is goed voor je kindje zorgen. Bovendien wordt er vaak gedacht dat je na zes weken kraamtijd weer alles zelf moet kunnen en doen. Maar ik vind het belangrijk om te benadrukken dat post-partum zo lang duurt als jij dat voelt. Voor mij duurde het een goed jaar, voor een ander misschien drie à vier maanden.”
We hebben in Nederland goede kraamzorg, is een post-partum doula dan wel nodig?
“We moeten zeker dankbaar zijn voor de goede kraamzorg in Nederland. Dat is iets unieks in de wereld. Ze nemen huishoudelijke taken van je over, doen controle’s bij moeder en baby en geven bijvoorbeeld voorlichting. Dat is heel belangrijk. Maar ze zijn niet zozeer gericht op, door middel van liefdevolle rituelen, de oxytocine te verhogen bij de moeder. Hoe geweldig zou het zijn als de kraamverzorgster bijvoorbeeld ook massages gaf? De kraamzorg is echt een onderdeel van de Nederlandse cultuur, het zou mooi zijn als mijn werk daar ook meer onderdeel van zou worden.”
Welke behandelingen en rituelen voer jij uit?
“Momenteel bied ik vier verschillende rituelen aan. Een yoni steam, belly binding, massage en moxa. Een yoni steam, ofwel vaginaal stomen, is een eeuwenoude traditionele behandeling. Het is een gebied waar we normaal gesproken niet veel aandacht aan geven, of waar we wat ongemakkelijk van worden. Maar het is echt een hele mooie en fijne behandeling. Ik stel voor iedere vrouw een uniek kruidenmengsel samen waarmee de yoni steam wordt uitgevoerd.
Ook begeleid ik de yoni steam met een meditatie. We nemen echt de tijd om het lichaam te bedanken. De behandeling is dus niet alleen fysiek, maar het maakt bij vrouwen ook emotioneel veel los. Vaak moeten ze ook huilen. Het draagt veel bij aan de verwerking.
De Bengkung belly binding is een traditioneel Maleisisch ritueel. Na de bevalling voelt je buik vaak als een gekke holle ruimte. Door met een lange katoenen doek de buik in te wikkelen en binden voelt het als het ware alsof je wordt geknuffeld. Die warmte en fijne aanraking zorgt weer voor meer oxytocine. Veel mensen denken dat het strak zit, maar dat is helemaal niet zo. Wel moet het weer afgebouwd worden, omdat je ook je buikspieren weer moet aansterken.
Voor de massage maak ik gebruik van Thaise kruidenstempel techniek. Die geur geeft mensen vaak het gevoel van een wellness. Ik gebruik verwarmende sesamolie die goed in de huid doordringt. Die liefdevolle aanraking zorgt ook weer voor meer oxytocine. De massage is heel populair, eigenlijk boeken alle vrouwen die erbij.
Bij de Moxa behandeling verwarm ik het gebied rond het schaambeen, de navel, onderrug en het heiligbeen met een warme Moxastick. Een Moxastick is gemaakt van bijvoetskruid en verspreidt over acupunctuurpunten een intense warmtestraling die ervoor zorgt dat de Qi, levensenergie, weer kan stromen. Dit is dus heel plaatselijk, maar heel verwarmend op de plekken waar je het na de bevalling het hardst nodig hebt.”
Meer weten over Anna-Louise? Neem een kijkje op haar Instagrampagina Mothers & Moon.