3 verschillende soorten angst en hoe je ermee om moet gaan
Iedereen is wel eens bang, groot of klein dat maakt niet uit. Soms is die angst heel terecht en een natuurlijke reactie vanuit je lichaam, maar angstgevoelens en paniek kunnen ook zonder reden en zonder noodzaak komen opzetten. Angst kun je onderverdelen in drie categorieën en die vind je hieronder.
Angstgevoelens beschermen je tegen gevaren. Echter is die angst niet altijd terecht en dat kan een enorme last zijn voor jezelf. Wij leggen uit welke drie typen er zijn en wat je ertegen kunt doen.
1. Gezonde angst
Gezonde angst is heel normaal. Het waarschuwt je lichaam voor gevaar als zich een onveilige situatie voordoet of voor lijkt te doen. Deze angstgevoelens zijn gezond omdat je anders letterlijk nergens meer voor zou terugdeinzen. Dat is nodig om onszelf te beschermen tegen gevaren. Dat kan zijn als je schrikt van een auto die je niet had gezien terwijl je oversteekt maar ook als je je hand te dicht bij het vuur houdt.
Deze angst is te herkennen aan: een adrenaline rush en onder andere een verhoogde hartslag.
Zo ga je om met gezonde angst: luister naar je lichaam. Als je rook ruikt, neem deze waarschuwing dan serieus en doe het niet af als de zoveelste brandoefening. Als je je onveilig voelt in een onguur steegje, zoek dan weer een drukke weg op of bel iemand zodat je kunt kletsen. Probeer deze angstgevoelens ook niet te onderdrukken want het is een natuurlijke reactie waarbij je naar je intuïtie moet luisteren.
2. ‘Echte’ angst
Dit lijkt misschien op gezonde angst maar er zit wel degelijk een groot verschil in. Er komt hier namelijk geen fysiek gevaar bij kijken zoals bij gezonde angst. Het kan iets heel abstracts zijn zoals bang zijn om iemand in je naaste omgeving te verliezen. Als je partner zijn telefoon niet opneemt raak je lichtelijk in paniek en ga je meteen van het ergste uit. Het kan ook zijn dat je angstgevoelens hebt om te mislukken (faalangst). Het moeilijke aan dit type angst is dat het erg moeilijk is om dit gevoel uit te schakelen. Daarnaast kan deze angst voor jou heel ‘echt’ aanvoelen en op een zeker moment zal deze angst ook werkelijkheid worden (als iemand waarvan je veel houdt bijvoorbeeld komt te overlijden).
Zo ga je om met echte angst: dit kan je enorm beperken in je leven, zodanig dat je het geen plek kunt geven. Het is belangrijk dat je dat wel doet en je niet laat leven door angstgevoelens. Geniet van de tijd die je nu nog hebt met de mensen van wie je zo bang bent om ze te verliezen. Als je hier echt in vastloopt kun je altijd nog overwegen om eens met een psycholoog te gaan praten.
3. Angstgevoelens zonder reden
De fysieke klachten die je tijdens deze angst ervaart zijn hetzelfde als die bij het eerste type en dat maakt het misschien nog wel angstaanjagender. De reden waarom je dit angstgevoel hebt is namelijk niet gegrond. Je bent bang voor niet bestaande dingen die ‘mogelijk’ zouden kunnen gebeuren (ondanks dat dat niet reëel is). De gedachte die hierbij continu door je hoofd raast: wat als dit, wat als dat. Dat kan zijn als je in een lift staat en bang bent dat deze neerstort. De kans is op dat moment echt nihil maar voor jouw gevoel kan dat elk moment gebeuren.
Zo ga je om met echte angst: Ga je angstgevoelens niet uit de weg. Als je honderd keer de lift in stapt en het gaat honderd keer goed ga je vanzelf geloven dat het altijd goed gaat. Als je echt veel last hebt van paniekgevoelens zonder een goede reden (en dit je leven beperkt) is het verstandig om eens met een psycholoog te gaan praten.
Heeft jouw zoon of dochter veel last van angstgevoelens? Je leest er hier meer over.