Als je empathisch bent, kunnen mensen vaak makkelijker over je grenzen gaan. Hoe voorkom je dat?
Als je empathisch en vriendelijk bent, ben je, helaas, vaak ook makkelijk te manipuleren. Dat komt omdat empathie en bewustzijn gaven zijn die voor emotionele intelligentie zorgen, maar helaas ook voor flexibele grenzen. Daar gaan mensen overheen en dat kost veel energie. Er zijn echter vier manieren waarop je als empathisch persoon toch gezonde grenzen kan behouden.
Wees niet te snel openhartig
De meeste aardige en empathische personen zijn ook authentiek. Ze dragen vaak hun hart op de tong en willen graag verbinden met de ander. Vaak is dit ook prima, maar soms kan iemand door je openheid misbruik van je maken. Zeker bij nieuwe mensen is het belangrijk daarop te letten en eerst te wachten tot je iemand vertrouwt.
Doe alleen iets voor een ander als je dat echt wil en kunt
Als je heel aardig bent en genereus, kun je de neiging voelen om ‘ja’ te zeggen als iemand je om een gunst vraagt. Toch is het belangrijk om na te gaan of je het wel echt wil en bijvoorbeeld ook, of het jouw plannen en of die van je geliefden in de war schopt. Wil je het niet of schopt het je eigen plannen in de war, doe het dan niet. Ook niet als je druk voelt, bang bent dat die ander geïrriteerd wordt of als die ander op een andere manier je probeert over te halen, zoals door je een schuldgevoel te geven.
Neem alleen de verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel
Vaak hebben mensen die heel aardig en invoelend zijn ook de neiging om nogal wat schuld naar zich toe te trekken. Als ze zich realiseren dat ze iets anders hadden moeten doen nemen ze vaak de verantwoordelijkheid voor het hele scenario in plaats van alleen voor hun eigen aandeel. Ze willen graag dat de verhoudingen weer goed zijn en offeren zich op, waardoor de ander gevrijwaard is van enige blaam. Dat is niet handig.
Geef geen derde kans
Geef een persoon geen derde kans. Als iemand je pijn heeft gedaan, verraden of niet gerespecteerd dan krijgt hij een tweede kans. Met name als iemand oprecht zijn excuses aanbiedt en duidelijk aangeeft dat hij begrijpt hoe zijn of haar fout de ander heeft beïnvloed. Maar als het opnieuw gebeurt is het tijd om afstand van deze persoon te nemen. Deze persoon geeft blijk van een gebrek aan empathie en verantwoordelijkheidsgevoelens. Als iemand wel spijt betuigt en ook voelt wat hij of zij heeft gedaan zal hij of zij het niet nog een keer doen. Maar als iemand alleen maar zegt dat het hem spijt, maar dat niet zo ervaart zal hij of zij het opnieuw doen.
https://www.famme.nl/waarom-grenzen-stellen-in-je-relatie-belangrijk-is-maar-hoe-doe-je-dat/