Alles wat je wilt weten over natuurlijk opvoeden
Is er een baby op komst en ben je al helemaal bezig met hoe jullie je kindje willen opvoeden en wat jullie het mee willen geven? Of ben je nieuwsgierig naar natuurlijk opvoeden, ook wel attachment parenting genoemd? Wij vertellen je er alles over.
Deze opvoedingsmethode komt uit Amerika, kinderarts William Sears kwam als eerste met deze methode aan. Bij natuurlijk ouderschap staat de band tussen jou en je kindje voorop en volg je de behoeftes van je kind.
De eerste stap in natuurlijk opvoeden
Wil je opvoeden volgens attachment parenting, dan start dit al bij de geboorte van je kindje. Door meteen huid-op-huid contact te maken en dit zo te houden zo lang als dat maar kan. Is het niet mogelijk dat je baby meteen bij jou komt te liggen? Dan kan je in je bevalplan laten zetten dat hij dan bij je partner op zijn of haar blote huid gelegd wordt.
Leer je kindje en zijn signalen kennen
Een mooi kenmerk van natuurlijk ouderschap is aanvoelen waar je kindje behoefte aan heeft. Soms gaat dat vanzelf en soms moet je even wennen aan je kindje en hem en zijn signalen leren (her)kennen. Neem je tijd en volg de behoeftes van je kindje.
Reageer op signalen die je baby geeft
Let eens op je baby en de signalen die hij jou geeft als hij moe is (hoofdje wegdraaien, gapen, wrijven in de oogjes) of honger heeft (op het vuistje sabbelen, smakken) en laat hem slapen of geef hem te eten.
Borstvoeding of flesvoeding?
Bij natuurlijk ouderschap wordt borstvoeding aangeraden vanwege het huid-op-huid contact en de juiste voedingsstoffen voor je kindje. Maar ook als je flesvoeding geeft, kan je dit doen volgens de attachment parenting methode. Zorg dan ook voor huid-op-huid contact en voed net als met borstvoeding op verzoek.
Lekker dichtbij, maar handen vrij
Volgens de attachment parenting methode draag je je kindje altijd dichtbij. Het liefst tegen je aan dus en dat werkt het beste in een draagdoek- of zak. De meeste baby’s vinden het heerlijk om gedragen te worden en zelf heb jij je handen vrij.
Samen slapen
Overdag dichtbij betekent ’s nachts ook lekker dichtbij je kindje zijn. Samen slapen dus! Doe dit veilig door middel van een co-sleeper of het bedje van je baby tegen jouw bed aan geschoven. Ook al slaap je, het lijntje met je baby is zo kort en intuïtief merk je het als je kindje tegen je ‘communiceert’.
Liefdevol corrigeren
Doet je dreumes iets wat je liever niet wilt? Communiceer dan op gelijke hoogte met je mini en raak hem even aan om echt contact te maken. Leg uit waarom je het niet wilt en vertel hem wat hij wel mag doen, bijvoorbeeld: ‘springen mag op de grond, op de bank mag je zitten of liggen’. Reageer altijd empathisch en weet dat kinderen nooit expres stout doen, maar dat er altijd een achterliggende reden voor is.