Dit zijn de 10 állerslechtste adviezen die ouders over hun kinderen te horen krijgen
Ouderschap is iets wat je moet leren en we geven elkaar maar al te graag adviezen over hoe we met onze kinderen moeten dealen. Toch zijn er soms tips van ouders of experts – ervaren of niet – waar je ronduit niets mee kunt.
Je kunt de tips niet toepassen in de praktijk, je bent het er niet mee eens of er wordt er geadviseerd dat je bepaalde zaken gewoon moet accepteren. Maar acceptatie is wel het laatste waar je aan denkt als je te maken hebt met onhandelbare kinderen. We hebben de allerslechtste ouderschapstips voor je op een rijtje gezet.
Slechtste adviezen
Op deze adviezen zit je dan écht niet te wachten
‘Jongens zijn nou eenmaal jongens’
Nog één van die goedbedoelde adviezen waar je helemaal niets mee kan. Als jongens jongens zijn, mogen ze andere kinderen bijten, schoppen of pesten? Zowel jongens als meisjes horen te weten wat de grenzen zijn en welk gedrag er acceptabel is.
‘Hij groeit er wel overheen’
Speelgoed van vriendjes afpakken en dingen gooien of stukmaken is niet iets dat alle kinderen doen en het is ook niet iets dat moet worden losgelaten in de hoop dat een kind er ‘uit zal groeien’. In het onderwijs zal er ook aandacht moeten worden besteed aan het gedrag van kinderen.
‘Stop met complimenteren’
Hoezo? Kinderen hebben goedkeuring nodig als ze iets goed hebben gedaan. Dat mag ze ook echt wel verteld worden. Ze bouwen zo zelfrespect en trots op, waardoor hun eigenwaarde flink omhoog gaat. Resultaat: minder pesterijen op school en makkelijker vriendjes maken.
‘Laat ze met rust, ze komen er wel uit’
Hoewel ruimte een essentieel onderdeel is van elke gezonde ouder en kind-relatie, is te veel ruimte ook niet goed voor kinderen. Het beste is om ze een tijdje hun problemen zelf te laten oplossen en ze te helpen wanneer ze er naar vragen, aldus kinderpsycholoog Enozia Vakil.
https://www.famme.nl/familiepsycholoog-opvoedfouten/
‘Kinderen hebben strikte regels nodig’
Basisregels zijn uiteraard nodig, maar extreem streng zijn kan een negatieve invloed hebben op je relatie met je kind. ‘Geef de grenzen op een laagdrempelige manier aan, zodat je kind het gevoel heeft dat hij naar je toe kan komen’, is dan ook één van de adviezen van Vakil.
‘Je kind zal leren lezen op school’
Nee nee nee, lezen kost veel tijd en het zal dan ook echt wel even duren voor je kind het helemaal onder die knie heeft. Voor kinderen die vaak op school zitten te dromen, is het al helemaal belangrijk om thuis ook goede begeleiding te krijgen bij het leren lezen. Lezen met papa en mama is leuk, maar ook heel erg leerzaam.
‘Geef je kind op tijd een time-out’
We kennen de fase allemaal. Je kind is drammerig en zoekt continu de grenzen op. Tijd voor een time-out dus. Toch is het belangrijk om kinderen niet te straffen, maar ze juist te leren om zichzelf te beheersen. ‘Help kinderen de regels en gedragsnormen uit te leggen als ze neutraal zijn en wijs ze daar op als ze een driftbui krijgen’, adviseert deskundige Joseph Sanok.
‘Kinderen moeten het druk hebben’
‘Als ouders ze elke dag van de week naar verschillende activiteiten sturen, hebben ze niet genoeg tijd om huiswerk te maken of tot rust te komen. Maaltijden met het hele gezin zijn heel belangrijk om even samen te kunnen zijn en tot rust te komen. School kan soms al best vermoeiend genoeg zijn’, aldus kinderpsycholoog Amy Stark.
‘Het is waarschijnlijk niets’
Ouders die problemen ervaren met hun kinderen worden vaak uit hun zorgen gepraat, met adviezen als ‘het is vast niks joh’. Maar als er problemen zijn met je kind of hij heel verdrietig is, is er wel degelijk iets met hem aan de hand. Praat erover met je kind en stel hem op zijn gemak om erover te praten.
‘Verban al het snoep in huis’
Veel ouders verbieden alle koekjes of snoepjes, omdat ze denken dat het hun kinderen gezonder maakt. ‘In werkelijkheid is het beter om ze alles met mate te leren eten of drinken’, aldus deskundige Cherie Corso.
https://www.famme.nl/meest-gestelde-vragen-over-kinderen