Opvoeden als alleenstaande ouder: hoe doe je dat eigenlijk?
Alle grote beslissingen zelf maken, de zorgtaken op je nemen en 24/7 ‘aan’ staan: als alleenstaande ouder is opvoeden flink buffelen. Het is pittig, maar het alleenstaande ouderschap heeft ook positieve kanten. De supersterke band die je met je kinderen opbouwt bijvoorbeeld. Ben je net alleenstaande ouder geworden en loop je tegen dingen aan in de opvoeding? Met deze 5 tips van een psycholoog ga jij het redden in je eentje.
Bijna een kwart van de gezinnen in Nederland is een eenoudergezin blijkt uit cijfers van het CBS. Of dit nu bewuste keuze is of in een co-ouderschap: als ouder krijg je met extra uitdagingen te maken. Want hoe loop je jezelf niet voorbij naast de opvoeding, werken en het huishouden runnen in je eentje?
En hoe voorkom je dat je eenzaam wordt en je kinderen en je collega’s nog de enige zijn die je spreekt. Onze collega’s van Bedrock spraken psycholoog Ineke Kuiper die alleenstaande ouders helpt de boel op de rit te krijgen en als mediator werkt bij scheidingen.
Zorg goed voor jezelf
Kuiper: “Als alleenstaande ouder kun je niet uitvallen en daarom is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. Stel prioriteiten en realiseer je dat je niet alles kunt. Dus zorg er op tijd voor dat je rust neemt als je lichaam dat aangeeft, en doe even niets als je kinderen bij de andere ouder zijn.
Doe dan ook af en toe echt niks en ga op de bank liggen, een boek lezen en laat de boel de boel. Prop je tijd dan niet te vol met sociale afspraken, maar spreek alleen met die vrienden af waar je zelf ook energie van krijgt.”
Stel je verwachtingen bij
“Het is ook belangrijk om je verwachtingen bij te stellen als alleenstaande ouder. Zeker als je kinderen nog jong zijn en niet naar de basisschool gaan, de tropenjaren, is een pittige tijd.
Je kunt niet en voor je kinderen zorgen, werken, het huishouden runnen en veel vriendschappen onderhouden. Je moet keuzes maken welke ballen je wilt hooghouden. Als je je prioriteiten duidelijk hebt, helpt dat als je moet kiezen welke bal je wil laten vallen.”
Zorg voor groot netwerk
Vraag om hulp bij ouders, schoonouders, familie en vrienden, maar denk ook aan buren, kennissen, ouders van schoolvriendjes en anderen buiten je eigen vaste kring. Ze zeggen niet voor niks: it takes a village to raise a child.
Kuiper: “Misschien kun je af en toe een keer bij de buren eten met je kinderen en andersom, zodat je ook dichtbij huis sociale contacten hebt en je af en toe op elkaars kinderen kunt passen.”
Ook wijst ze op de online mogelijkheden: “Er zijn websites, fora, Facebookgroepen waar alleenstaande ouders elkaar opzoeken, steunen, om advies vragen en uitjes samen ondernemen.”
Ga op uitstapjes en vakanties met andere eenoudergezinnen
Kom in contact met andere eenoudergezinnen, zodat je ervaringen kan delen en elkaar kan helpen. Niemand begrijpt je zo goed als een ouder die in dezelfde situatie zit. Hoe je meer gelijkgestemde ouders ontmoet?
Ga bijvoorbeeld tijdens een vakantie op een éénoudergezin campingveld staan. Op zo’n camping staan bijna alle alleenstaande ouders open voor nieuwe contacten en let iedereen op elkaars kinderen. Zo ontmoet jij gelijkgestemden en hebben je kinderen genoeg vriendjes om mee te spelen.”
Voorkom loyaliteitsproblemen bij je kinderen
Als je een co-ouderschap hebt, is het belangrijk dat het kind met beide ouders een goede band kan opbouwen. Kuiper: “Elk kind heeft het nodig door beide ouders gehoord, gezien en erkend te worden, te ervaren dat het kind goed is zoals het is.
Daarom is het heel belangrijk dat ouders zich verdiepen in hoe ze een kind dat gevoel kunnen geven en een balans kunnen vinden tussen corrigeren en bevestigen.
Heel belangrijk hierbij is dat een ouder niets negatiefs zegt over de andere ouder binnen gehoorsafstand van hun kinderen. En dat een kind alles tegen een ouder mag zeggen. Ook over de andere ouder, zonder dat dat tot gevolg heeft dat die ouder iets negatiefs zegt, over de andere ouder.
Leer je kind hoe het beter kan omgaan met dat wat het lastig vindt bij de andere ouder, daar heeft je kind meer aan.”
Als alleenstaande ouder kinderen opvoeden is uitdagend, maar als je zorgt voor een goed netwerk kan het ook zorgen voor meer verbondenheid met je kinderen en de kleine groep mensen om je heen. En verbonden zijn met je omgeving is volgens geluksprofessoren één van de belangrijkste factoren voor geluk.
Onderzoek: nieuwe ouders slapen pas na zes jaar weer een beetje normaal