Redactie
Redactie Body 9 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Afvallen en borstvoeding: 5 redenen waarom je niet afvalt (en waarom dat ook niet hoeft!)

Geef je borstvoeding? Dan zul je afvallen. Althans, dat wordt om je heen geroepen. Maar dit is lang niet zo vanzelfsprekend voor elke moeder. Net zoals bevallingen en baby’s, werkt ook ieder lichaam anders.

Na de bevalling verlopen veel dingen misschien anders dan je had gehoopt. Als je had gedacht dat de kilo’s er vanaf zouden vliegen met het geven van borstvoeding, wees niet gefrustreerd. Veel factoren kunnen hier invloed op hebben.

Redenen waarom je niet afvalt door borstvoeding

Misschien ligt het aan één van deze vijf dingen.

1. Je eet juist niet genoeg

Het klinkt misschien gek, maar als je minder calorieën neemt dan je nodig hebt op een dag, zal je lijf extra zuinig zijn op je reserves. Dus alles wat je wél binnenkrijgt, wordt gelijk opgeslagen. Je metabolisme raakt in de war hierdoor en daarom zal je geen kilo afvallen.

Borstvoeding geven kost niet alleen veel energie, je verbrandt er ook een hoop calorieën mee. Het kan wel oplopen tot 600 calorieën per dag. Dat is bijna een derde van wat je normaal aan calorieën binnen hoort te krijgen. Als je minder eet na de bevalling en ook nog eens borstvoeding geeft, heeft je lijf een tekort aan voedingsstoffen.

Dus probeer je gewicht, je veranderende lijf en alles eromheen even te laten voor wat het is en voed je lijf met wat het nodig heeft. Zo houd je niet alleen het voeden beter vol, je lijf is je ook dankbaar.

2. Schommelende hormonen

Ja, ja, ja. Hormonen zijn altijd de schuld. Maar in dit geval kan het uitblijven van gewichtsverlies bij borstvoeding wel degelijk komen door je hormoonhuishouding. Die schommelt namelijk aan alle kanten en dat verschilt ook nog eens per dag.

Het hormoon prolactine heeft de grootste invloed. Dit komt namelijk vrij elke keer wanneer je baby aanlegt. Het zorgt ervoor dat je lichaam niet te dun wordt. Heb je extra veel van dit hormoon, dan kom je juist aan, voel je je erg moe en heb je minder energie. Prolactine onderdrukt namelijk het eiwit, adiponectine dat je metobolisme versnelt en helpt vet af te breken.

3. Chronische stress

Stress kun je voorkomen, maar het is vaak al aanwezig voordat je er erg in hebt. Welke moeder heeft er nou geen last van stress? Stress zorgt ervoor dat het hormoon cortisol vrijkomt en een verhoogd level hiervan kan ervoor zorgen dat je aankomt. Vooral in het gebied rondom je buik.

Het hormoon an sich is niet slecht, we hebben het nodig voor ons immuunsysteem. Alleen als je er te veel van hebt, kun je dat merken in je gewicht. Als je een langere tijd zin hebt in suiker of vet eten en je moeilijk afvalt, dan kun je te maken hebben met chronische stress, Check bij je huisarts wat je hier allemaal tegen kunt doen. Probeer in ieder geval elke dag te bewegen en dingen te doen die je ontspannen. Zoals een (voeten)bad of yoga.

4. Minder actief

Natuurlijk ben je constant met de kleine in de weer, maar écht bewegen? Dat doe je misschien nu een stuk minder dan voorheen. Logisch, je hebt veel aan je hoofd.

Probeer dit langzaam weer op te bouwen. Begin met zwemmen of wandelen en bouw het langzaam op naar een lesje bootcamp. Er bestaan zelfs bootcamps waarbij je je baby kan meenemen. Ideaal. Of ga op babydansles, alles is mogelijk tegenwoordig.

5. Intolerant voor bepaalde voeding

Ons eten is heel divers. We hebben de keuze uit allerlei soorten producten, maar we kunnen het lang niet altijd verwerken. Ons lichaam kan reageren op bepaalde voedingstoffen (melk of gluten bijvoorbeeld) zonder dat we het doorhebben. Of nou ja, we voelen die buikpijn of migraine wel, maar we leggen lang niet altijd het verband met voedsel.

Ook niet kunnen afvallen of juist aankomen kan gebeuren doordat je intolerant bent voor bepaalde voeding. Als je vermoedt dat het hiermee te maken heeft, kun je om advies vragen bij je huisarts om wellicht je voedingspatroon aan te passen. Wees voorzichtig met zelf experimenteren. Als je hele voedselgroepen laat staan en niet een goede vervanger hiervoor nuttigt, kun je tekorten krijgen, wat weer niet goed is bij het geven van borstvoeding.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme