Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Baby groei en ontwikkeling 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

7x activiteiten om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren

Elke ouder vindt de ontwikkeling van zijn kind belangrijk, zo ook de motorische ontwikkeling. Dit kan je ook goed oefenen met je baby, want hoe meer je oefent, hoe sneller de ontwikkeling te zien zal zijn. Maar welke activiteiten helpen de motorische ontwikkeling van een baby te stimuleren?

Wij zetten een aantal activiteiten voor je op een rij.

Wat is de motorische ontwikkeling?

De motorische ontwikkeling gaat om het gebruiken en beheersen van de spieren. Dit is in twee soorten onder te verdelen: de grove motoriek, waarbij het coördineren en bewegen van het hele lichaam centraal staat en de fijne motoriek, waarbij het vooral over de handen gaat. Denk bij de grove motoriek aan lopen, kruipen en rollen en bij de fijne motoriek aan dingen vastpakken of grijpen.

De ene baby kan sneller kruipen, rollen of iets vastpakken dan de ander. Dat is heel normaal, elke baby doet het op zijn eigen tempo. Je kan jouw baby natuurlijk wel vergelijken met een andere baby, maar onthoud dus dat elk kind zich op zijn eigen manier ontwikkeld. Wel kun je je baby helpen door op spelenderwijs de motorische ontwikkeling te stimuleren.

Activiteiten voor de motorische ontwikkeling

Met de volgende activiteiten stimuleer je op speelse wijze de motorische ontwikkeling van je baby:

1. Buiktijd

Breng regelmatig buiktijd met je baby door. Plaats je baby op zijn buik terwijl hij wakker en alert is. Dit helpt bij het versterken van de nek-, schouder- en rugspieren, en het stimuleert hem om te bewegen. Ga zelf ook op je buik liggen, zodat je kindje je aan kan kijken en houd je baby altijd in de gaten, voor als hij zijn hoofdje niet omhoog kan houden of in slaap valt.

2. Hangende speeltjes

Plaats vrolijke, kleurrijke en geluid makende speeltjes boven de wieg of speelmat. Dit moedigt jouw baby aan om zijn handen omhoog te bewegen en te proberen de objecten te grijpen, wat goed is voor de spieren en ook nog de hand-oogcoördinatie bevordert.

3. Rollen

Een baby kan de eerste paar maanden alleen nog maar op zijn rug liggen, zichzelf omrollen kan hij dan nog niet. Je kunt dit wel langzaamaan stimuleren door hem vanaf zijn rug naar zijn buik om te rollen, zodat hij die beweging alvast een beetje voelt. Ook dit kun je oefenen door voor je baby te liggen en het voor te doen. Hoe vaker hij het ziet, hoe sneller hij het misschien na gaat doen.

4. Kruipen

Als je baby vaak op zijn buik ligt, is een volgende stap vaak dat hij gaat kruipen. Als je het kruipen wilt stimuleren, leg dan wat speelgoed net buiten het bereik van je baby om hem te motiveren om daar naartoe te kruipen. Je kunt ook zelf een stukje van je kindje vandaan gaan zitten en hem naar je toe laten kruipen.

5. Boekenpret

Als jij je baby een boekje voorleest, leg hem dan eens op zijn schoot en laat hem het proberen vast te pakken en misschien zelfs al om te slaan. Kies een kleurrijk boekje, want dat zorgt voor nieuwsgierigheid bij je kindje, waardoor hij geneigd is om er zelf mee aan de slag te gaan.

6. Zitten

Een baby gaat pas zelfstandig zitten als hij daar klaar voor is, maar je kunt het wel voorzichtig een beetje oefenen samen. Als je kindje op zijn rug ligt, geef hem dan twee vingers waaraan hij zich kan optrekken totdat hij zit. Het is hierbij belangrijk dat hij wel zelfstandig zijn nekje omhoog kan houden, dus doe dat alleen als hij er al aan toe is.

7. Balletje rollen

Als jouw baby al kan zitten, ga dan tegenover hem zitten en rol een zacht, klein balletje naar hem toe. Laat hem deze bal terugrollen naar jou. Ook kan je kindje oefenen met het vastpakken van de bal.

De cognitieve ontwikkeling van een baby: dit moet je erover weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme