Abortussen in de VS nemen toe: wat doe je als je abortus overweegt?
Twee jaar geleden schrapte het Amerikaanse Hooggerechtshof het recht op eigen keuzes rond ongewenste zwangerschap. Inmiddels hebben veertien staten abortus verboden en verbieden drie staten een zwangerschapsafbreking al na zes weken.
Grootste aantal in tien jaar
Maar al die verboden lijken vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. Tussen 2020 en 2023 is het aantal abortussen met 11 procent gegroeid, aldus het Guttmacher Institute, dat zich toelegt op verbetering van de seksuele gezondheid in de wereld. Vorig jaar waren het er meer dan een miljoen, het grootste aantal in meer dan tien jaar.
Merle Hoffman (78) vindt het geen verrassende ontwikkeling. Zij opende al in 1971 een vrouwenkliniek met een abortusafdeling in Queens, een stadsdeel in de stad New York. “Wat ze ook bedenken, vrouwen vinden wel een weg,” vertelt Hoffman. “Ze zullen alles doen om een ongewenste zwangerschap te stoppen. Het maakt ze gek, maar het zal niet stoppen. Vrouwen hebben door de geschiedenis heen de vreselijkste dingen doorstaan voor hun recht om te kiezen.”
Wat doe je als je ongewenst zwanger bent?
Maar hoe gaat een abortus in Nederland in zijn werk? En waar kun je terecht als je een zwangerschapsafbreking overweegt? Als dit het geval is, klop dan aan bij de huisarts, een abortuskliniek of een keuzehulporganisatie. Een arts kan je helpen te bepalen of je bedenktijd nodig hebt om een keuze te maken.
Hulp bij keuze
Weet je niet zeker of je voor een abortus wilt gaan? Of wil je meer informatie over de andere mogelijkheden bij een onbedoelde zwangerschap? In het hele land zijn keuzehulporganisaties waar je terecht kunt met vragen. Dit kan ook online. Meer informatie over de keuze bij een onbedoelde zwangerschap vind je op de website van het Informatiepunt onbedoelde zwangerschap.
Kliniek of ziekenhuis
Je kunt een abortus laten uitvoeren bij een abortuskliniek of ziekenhuis. Bij abortusklinieken kun je altijd terecht, ook zonder een verwijzing. Je kunt zelf contact opnemen met een abortuskliniek. Een lijst van abortusklinieken is te vinden op de site van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA).
Is er een medisch probleem rond je zwangerschap? Dan kun je voor abortus na een doorverwijzing van je huisarts terecht in een ziekenhuis.
In de toekomst kun je ook abortus bij de huisarts laten uitvoeren. De huisarts schrijft dan de abortuspil voor die de zwangerschap afbreekt. Dat kan tot negen weken zwangerschap.
Hulp na abortus
Een abortus kan een heftige ingreep zijn en daarom kun je hulp krijgen na het ondergaan ervan. Deze hulp is gratis en kun je ook online krijgen. Meer informatie over hulp na abortus vind je op de website van het Informatiepunt onbedoelde zwangerschap. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een hulpverlener.
Kosten abortus
In Nederland kost een abortusbehandeling niets. Een abortus in een abortuskliniek wordt door de overheid betaald. De zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Wanneer het in de toekomst mogelijk wordt om een abortus bij de huisarts te laten uitvoeren, is dit ook gratis.