Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Geboortevlekken bij je baby: wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek heet officieel een hemangioom en komt ongeveer bij 10% van de pasgeboren baby’s voor. Hoe ziet een aardbeienvlek er precies uit? Is het ernstig en ook belangrijk: gaat het vanzelf weer weg of niet?

Als je net bent bevallen van je baby en je bent je kleintje een paar dagen later van top tot teen aan het bewonderen, kan het voorkomen dat je baby een kleine huidafwijking of geboortevlek heeft. Je kan hier best wel van schrikken. Het is daarom belangrijk om er snel een arts naar te laten kijken, en hem of haar te laten bepalen wat het precies is. Het kan namelijk een aardbeienvlek zijn.

Wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek wordt officieel een hemangioom genoemd en ontstaat vaak een paar dagen na de geboorte. Baby’s worden bijna nooit met een aardbeienvlek geboren. De vlek ligt vaak een beetje ‘op de huid’, waardoor het iets uitsteekt. Hoeveel het uitsteekt, verschilt per geval. De bovenkant van de aardbeienvlek is echter altijd donkerrood, zoals een aardbei.

De reden dat een aardbeienvlek op de huid ligt, en waardoor er soms een bult onder de rode vlek ontstaat, is omdat de bloedvaatjes onder de vlek als het ware samentrekken tot een grote klos, waardoor de huid wat omhoog komt. Medisch wordt een aardbeienvlek gezien als een tumor, wat kersverse ouders behoorlijk onrustig kunnen maken. Maak je echter geen zorgen; een aardbeienvlek is nagenoeg altijd een goedaardig gezwel, en verdwijnt vaak uit zichzelf.

aardbeienvlek-hemangioom-famme.nl
Bron: kinderneurologie.eu kinderneurologie.eu

Het verloop van een aardbeienvlek

Een aardbeienvlek wordt meestal in eerste instantie na ontdekking nog wat groter. Maar je kindje heeft hier bijna nooit last van. Een aardbeienvlek kan overal op het lichaam ontstaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ooievaarsbeet. Vaak verdwijnt een aardbeienvlek uit zichzelf. Als kinderen 10 jaar oud zijn, zijn ze meestal verdwenen. Na verloop van tijd worden ze namelijk steeds kleiner, of minder dik.

Medisch ingrijpen

In principe hoeft er bijna nooit medisch ingegrepen te worden als je kindje een hemangioom heeft. Deze zal vanzelf kleiner worden en helemaal verdwijnen.
Toch zijn er redenen om alsnog in te grijpen als je kindje een aardbeienvlek heeft:

  • Als de vlek onrustig is en gaat bloeden
  • De vlek zit op een plek waar je kindje er last van heeft, zoals vlakbij het oog, mond of neus.
  • Als je kindje meer dan 4 aardbeienvlekken heeft. Dit kan duiden of een interne afwijking
  • De vlek wordt steeds groter in plaats dat het krimpt

Medisch ingrijpen zal vaak in eerste instantie het slikken van medicijnen zijn. Dit zijn vak bètablockers, die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in het hemangioom afgesloten worden. Als dit niet effectief genoeg is, kan er soms overgegaan worden tot chirurgische verwijdering. Dit laat wel vaak een litteken achter.
Ook behandeling met een laser is mogelijk, zoals soms ook een wijnvlek behandeld wordt.

Lees ook: Deze moeder maakte een pop met een aardbeienvlek voor haar dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme