Laura Saija
Laura Saija Nieuws 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Aantal kinderen met kinkhoest deze week verdubbeld, ook longontstekingen opnieuw toegenomen

Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest, zo blijkt uit de recente wekelijkse cijfers van het onderzoeksinstituut Nivel. Het aantal gevallen is de afgelopen weken aanzienlijk toegenomen.

In de afgelopen week gingen ongeveer tien op de 100.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar naar hun huisarts vanwege kinkhoest. Dit aantal is meer dan twee keer zo hoog is als in de voorgaande week. Nivel meldt dat het aantal gevallen van kinderen die de huisarts bezoeken vanwege kinkhoest hoger is dan de afgelopen drie jaar.

Kinkhoest en longontsteking

Ook longontsteking gaat momenteel rond. In de afgelopen week zochten 130 van elke 100.000 5- tot 14-jarigen met dergelijke symptomen medische hulp bij een huisarts. Twee weken geleden was dit nog 80 op de 100.000 kinderen.

Dit aantal is meer dan twee keer zo hoog als op het hoogste punt van vorig jaar. Ook melden huisartsen een toename van longontstekingen bij jongeren en jongvolwassenen in vergelijking met voorgaande jaren.

China

Het RIVM vindt het lastig om te bevestigen of de recente stijging van het aantal longontstekingen onder Nederlandse kinderen verband houdt met een uitbraak van luchtweginfecties bij kinderen in China.

Sinds half oktober heerst er een uitbraak, waardoor Chinese ziekenhuizen vol liggen met zieke kinderen met longontstekingen. Een woordvoerder van RIVM gaf eerder aan: “Dat is nu nog niet te zeggen. We weten het niet.”

Wat is kinkhoest?

Volgens het RIVM is kinkhoest is een luchtweginfectie veroorzaakt door een bacterie die een gifstof produceert. Dit resulterend in langdurige hoestbuien die wel 3-4 maanden kunnen aanhouden. Vanwege deze langdurige symptomen staat kinkhoest ook bekend als de ‘100-dagenhoest.’ De periode tussen besmetting en de eerste symptomen bedraagt doorgaans 7-10 dagen.

Typische klachten van kinkhoest lijken op die van een gewone verkoudheid, gevolgd door intens hoesten dat kan leiden tot het ophoesten van taai slijm. Langdurig hoesten kan gevolgd worden door piepende ademhaling, braken en in sommige gevallen zelfs longontsteking.

Jonge baby’s

Bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstige gevolgen hebben, waaronder zuurstoftekort, hersenbloedingen en potentiële hersenbeschadiging. Het ziektebeeld varieert, sommige gevaccineerde oudere kinderen en volwassenen ervaren alleen aanhoudend hoesten. Heel jonge baby’s ervaren soms ademstilstand of blauwverkleuring zonder overmatig hoesten.

Sinds 1957 worden alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen kinkhoest. Ongeveer 92% van de Nederlandse kinderen was in 2020 ingeënt tegen kinkhoest. Hoewel vaccinatie bescherming biedt gedurende een aantal jaren, is deze bescherming niet volledig.

Vaccinatiegraad kinderen zakt onder 90 procent, RIVM en Van Ooijen bezorgd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme