9x zo leer jij je kind omgaan met het wegdoen van spullen
Door het huis rauzen vind jij heerlijk, maar je kinderen misschien wat minder. Sommige kinderen vinden het prima als je iets wegdoet en merken het misschien niet eens, maar anderen zijn meer gehecht aan hun spullen en zullen moord en brand schreeuwen als die ene knuffel (die hij al een jaar niet meer gebruikt) in een doos dreigt te belanden.
Toch moet er in jouw ogen wat opgeruimd worden, dus ook oud speelgoed of te krappe kleren van je kind moeten eraan geloven. Hoewel het spullen zijn waar hij al lange tijd niet naar heeft omgekeken, kan het moeilijk voor hem zijn om spullen weg te doen, zeker als hij er herinneringen aan heeft. Met deze tips kun je met je kind proberen schoon schip te maken.
Zo leer jij je kind spullen wegdoen
Deze tips kunnen je kind helpen met het loslaten van spullen.
1. Verstoppertje met spullen
Zie je dat je kind twijfelt om iets weg te doen? Leg de spullen dan in dozen en zet die bijvoorbeeld op zolder. Zo merkt je kind vanzelf of hij het echt zal missen en of hij het dus nodig heeft. Heeft hij er al maanden niet naar gevraagd? Dan heeft hij het ook niet gemist.
2. Dankbare Dirk
Als je je kind vertelt dat zijn spullen naar kinderen gaan die bijna geen speelgoed hebben, kan hij het ook beter loslaten. Zo helpt hij namelijk een ander.
3. Doei, doei
Om het voor je kind makkelijker te maken die ene speelgoedauto weg te doen, kan je er samen afscheid van nemen. Zeg bijvoorbeeld samen: ‘Dag auto, het was fijn om je te hebben, maar nu ga je anderen blij maken.’
4. Gevoelens en gedachten
Als het spullen zijn waar je kind veel waarde aan hecht, is het goed om daar bij stil te staan. Wees een momentje stil en laat hem nadenken over zijn gevoelens en gedachten. Vraag hem daarna of het nog steeds goed met hem gaat als hij het weg gaat doen (het antwoord is dan ja, want hij zal het wel overleven).
5. Onbetaalbaar
Soms kan je kind echt geen afscheid van iets nemen. Waarom zou dat zijn? Misschien herinnert het hem wel aan een persoon of een herinnering en zit er dus veel waarde aan. Daar kunnen jullie dan eerst even aandacht aan schenken.
6. Click!
Je kunt voorstellen om een foto te maken van wat hij wegdoet. Zo kan hij nog steeds naar die ene knutsel kijken, ook al heb je het niet meer.
7. Met andere ogen
Laat je kind naar de spullen kijken alsof ze van een ander zijn. Welke zou hij dan nog steeds willen als hij mocht kiezen? Of als hij het in de winkel zou zien tussen allemaal andere leuke spullen, zou hij dan echt het eerst voor dat oude spelletje kiezen?
8. Nieuwe kans
Als alles blijft, kan er ook nooit wat nieuws bijkomen omdat er geen plek voor is. Als je dit tegen je kind zegt, wil hij misschien toch nog een keer nadenken over die oude knuffel.
9. De boel aan kant doen
Je kunt op een rijtje zetten waarom jij het belangrijk vindt dat je kind opruimt en hij kan misschien zelf ook een lijstje maken. Wat levert het opruimen jullie op? Jij vindt het bijvoorbeeld belangrijk omdat:
- Het rust geeft als de kamer minder rommelig is.
- Er zo plaats is voor nieuwe spullen.
- Je anderen blij kan maken met oude spullen.
Nu maar eens kijken wat je kind opschrijft.
Kinderkamer opruimen: deze 6 spullen kan je zonder pardon wegdoen