Sophie Nortier
Sophie Nortier Algemeen 10 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

9x tips om je angstige kind over angsten heen te helpen

Elk kind is wel eens bang voor het een of ander. Niet zoveel mis mee. Maar is jouw kind echt angstig aangelegd? Dan kan hij of zij dat een leven lang met zich meeslepen en hier later nog last van hebben. Daarom is het jouw taak als ouder om je kind hier overheen te helpen.

Hoe herken je of je kind angstiger is aangelegd dan ‘normaal’? Dat lees je in het artikel: 18 signalen dat je kind last heeft van angst.

Angstige kinderen

Op zich zijn gevallen van verlatingsangst of het spannend vinden om naar de wc te gaan erg normaal voor jonge kids. Maar het gaat bij de echt angstige kinderen toch een stapje verder. Kinderen die angstig zijn kunnen een stuk banger zijn voor ‘normale’ situaties dan andere kids. Zo zal de confrontatie zelf niet alleen angst veroorzaken, maar ook al de gedachte aan een bepaalde situatie.

Een van de meest voorkomende manieren om hiermee om te gaan, is dat kinderen de situatie zullen vermijden. Handige oplossing denk je misschien. Maar dit zorgt ervoor dat de angst zal blijven bestaan en alleen maar groter zal groeien met de tijd. Dit kan stress met zich meebrengen, maar ook ervoor zorgen dat je kind op volwassen leeftijd nog steeds problemen ervaart van de angsten die zijn ontwikkeld in de kindertijd.

Deze signalen geven aan dat je kind last heeft van stress

Tips om kinderen over angsten heen te helpen

Niet zo wenselijk dus. Daarom is het goed dat jij als ouder je inzet om angstige kinderen te helpen over de angsten heen te komen. En wel met deze tips:

1. Breng tot rust

Is jouw kind opgewonden of zelfs hysterisch van wegen een angst? Probeer je kind dan eerst tot rust te brengen. Zeg bijvoorbeeld dat je er voor hem of haar bent en dat het allemaal goed komt. Probeer de angsten niet te bagatelliseren, je kind ervaart de angst namelijk erg intens. Zeggen dat het niets is om bang voor te zijn zal dan niet helpen, maar ze enkel het gevoel geven dat je ze niet serieus neemt.

2. Stel een ‘zorgen momentje’ in

Het is belangrijk dat je kind de angsten en zorgen leert verwoorden, zodat hij of zij het kan loslaten. Stel daarom een dagelijks ‘zorgen momentje’ in, waarin jullie deze met elkaar bespreken. Je kunt hiervoor ook samen een zorgendoosje maken, waarin jullie de zorgen kunnen stoppen.

3. Kleine stapjes

Probeer samen met je kind kleine stapjes richting een einddoel te zetten. Is je kind bijvoorbeeld bang voor water? Kijk dan eerst samen naar kinderen die zwemmen. Voor de volgende stap verhuis je, wanneer je kind daar klaar voor is, richting de rand van het zwembad. Dan staan in het ondiepe, en zo verder.

Kinderen kunnen al op jongere leeftijd een angststoornis ontwikkelen (en zo herken je dat)

4. Stimuleer positieve gedachten

Zit jouw kind veel in de ‘wat als?’ gedachte? Probeer je kind daar dan van weg te leiden door hem of haar eraan te herinneren dat hij of zij eerder met dat bijltje heeft gehakt en alles goed uitpakte. Help je kind de enge gedachten om te zetten naar feiten, zoals ‘we weten dat monsters niet bestaan’.

5. ‘Probeer het eens’

Motiveer je kind om iets te proberen, wanneer hij of zij er geen zin in heeft. Vertel hoe leuk het is en dat het bijvoorbeeld niet erg is als het niet lukt.

6. Geef het goede voorbeeld

Ben je zelf ook wat angstig aangelegd, dan kun je het goede voorbeeld geven door te laten zien hoe jij deze probeert te overwinnen. Zeg daarbij bijvoorbeeld ‘Dit ziet er een beetje spannend uit, maar ik probeer het toch even’.

7. Laat je kind de eerste stap zetten

Wanneer je je kind de controle geeft over het omgaan met angsten, kan dit zelfvertrouwen boosten. Is je kind bijvoorbeeld bang voor het donker? Laat hem of haar dan zelf het licht uit doen.

8. Wees open en eerlijk

Praat met je kind over zijn of haar angsten en geef zo open en eerlijk mogelijk antwoord. Door uit te leggen hoe het in elkaar zit, help je je kind de dingen in perspectief te zetten.

9. Kijk in de spiegel

Denk goed na over de signalen die jij afgeeft aan je kind. Ben je misschien wat overbezorgd en geef jij je kind het signaal dat bepaalde zaken spannend of eng kunnen zijn?

Of probeer je obstakels voor je kind op te lossen nog voor hij of zij zelf de kans daartoe heeft gehad? Je kind kan een stuk meer zelfvertrouwen en weerbaarheid opbouwen, wanneer ze zelf dingen kunnen proberen op te lossen. En het zal je nog kunnen verbazen hoe veel jouw kind eigenlijk zelf kan.

https://www.famme.nl/verlatingsangst-7-regels-kind-helpen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme